Боксерська рукавичка у скрині Пандори

30.10.2013
Боксерська рукавичка у скрині Пандори

Віталій Кличко пiд тиском влади. (Рейтер.)

Якщо «регіонали» не скасують принципові для Віталія Кличка правки Податкового кодексу щодо можливого недопуску лідера «УДАРу» до президентської кампанії 2015 року, одним із головних векторів його подальшої політичної діяльності стане «похід від хати до хати» й активна мітингова кампанія за справедливість і дотримання прав, схожа на ту, яку в 2004 році проводив кандидат у президенти Віктор Ющенко. Уже відомо, що 31 жовтня політик–боксер розпочне всеукраїнський тур, і першим містом на його маршруті стане Одеса.

Нагадаємо, минулого четверга Верховна Рада 239 голосами ухвалила закон про внесення поправок до Податкового кодексу щодо обліку та реєстрації платників податків. Доповнення до пункту 170.11 статті 170 передбачає: «У випадку, якщо особа має право постійного проживання на території іноземної країни, вона вважається такою, що не проживає в Україні». Кличко, який тривалий час тренувався й змагався в Німеччині та платив там податки, відповідно до законодавчої новації стає «нерезидентом України».

Несподіваний поворот політичної боротьби спонукав Віталія зробити гучні і, на думку деяких експертів, передчасну заяву про те, що він балотується в президенти.

Своєю заявою Кличко розбив уявну єдність опозиції та перспективи висунення єдиного опозиційного кандидата. Хмизу в багаття підкинув ще й той факт, що «антикличківську» поправку до ПК пропонував член фракції «Батьківщина» Ігор Бриченко.

Проголосований у ВР закон отримав підпис Голови парламенту Володимира Рибака того ж дня й не менш оперативно пішов на візування до Президента. Водночас «УДАР» апелює до Генеральної прокуратури, говорячи про те, що підпис Бриченка на «його» законопроекті було підроблено. І сам автор правок каже, що не має до них відношення.

Як повідомила вчора депутатка від «УДАРу» Оксана Продан, на Різницькій,13 уже розпочали розслідування інциденту з «правками Кличка» за ознаками «створення штучних перешкод у роботі народних депутатів, надання їм завідомо неправдивої інформації» та «підроблення офіційного документа». В органах із нагляду за дотриманням законності підтверджують цей факт. «У ході слідства будуть призначені та проведені судові експертизи, в тому числі почеркознавча. За наслідками розслідування буде встановлено, чи були допущені порушення законодавства при винесенні на голосування до Верховної Ради проекту закону № 2054а», — йдеться в повідомленні столичної прокуратури.

«Віталій Кличко вичерпно заявив, що не дозволить нікому спекулювати на подібних питаннях. Абсолютно зрозуміло, що «заваруха» в парламенті відбувалася не тільки навколо Податкового кодексу. Фракція «УДАР» буде дуже жорстко ставити питання відповідальності і спікера парламенту, і голови профільного комітету, який подав сфальсифіковані зміни до ПК», — каже соратниця Кличка Ірина Геращенко. Депутатка зазначає, що кожен закон — тим більше той, до якого вноситься 40 правок, — має обговорюватися в сесійній залі парламенту, а цього зі скандальним проектом не відбувалося. Його проголосували в цілому, без обговорення на комітеті. 

«Йдеться про тисячі людей, які працюють за кордоном і яких це теж стосується», — наголосила Геращенко. Її колега з «Батьківщини» Олександра Кужель доповнила: «Всі українські заробітчани, які офіційно працюють за кордоном, платять податки там… Тепер новий закон перевів їх у статус нерезидентів України».

«Звісно, це певна політична провокація [проти Кличка], але наскільки вона є справою рук Партії регіонів?.. — висловлює в коментарі «УМ» сумнів політолог Олексій Голобуцький. — Результат голосування, в якому брали участь депутати «Батьківщини», перевершив очікування «регіоналів». Хоча я не думаю, що Янукович буде знімати Кличка з президентських перегонів за такою неоднозначною статтею. Це радше психологічний момент, «гачок», який висітиме над Кличком. Але чим більше Партія регіонів тиснутиме — тим більше опозиція прагнутиме бути єдиною. «Регіонам» не вигідний єдиний кандидат від опозиції, тому їм потрібно зробити пару кроків назад. В опозиції ж і без того є простір для конкуренції, і проявів жертовності я не бачу. В будь–якому разі, вірогідність висунення єдиного кандидата, за моїм прогнозом, становить 40%, а участь у президентських перегонах усіх трьох опозиційних лідерів — 60%».

ЗАЯВИ

Віталій Кличко:
«Відповідальністю Януковича буде не тюрма, а пенсія»

Голова партії «УДАР» Віталій Кличко заявив в інтерв’ю «Українській службі Бі–Бі–Сі»: «На сьогодні влада робить усе можливе, використовуючи маніпуляції, фальсифікуючи свої дії, порушуючи закони, щоби будь–яким чином досягти своєї мети.

Можливо, моя заява [про висунення в президенти] була досить емоційна, але хочу сказати — такий емоційний стан не тільки в мене. Це емоційний стан багатьох українців, які вже втомилися жити в тому безладі, який на сьогодні є в нашій країні…

У мене є всі докази того, що останні десять років я проживав в Україні. І проживаю в Україні з початку її незалежності. І проводив увесь час в Україні. Так, я виїжджав за кордон. Усі це бачили. Виїжджав за кордон, тому що спорт не обмежений кордонами однієї країни. Де б я не був — США, Європа, будь–яка країна світу — завжди, де я боксував, де виступав, піднімався український прапор і лунав український гімн, завжди після спортивних перемог я повертався на Батьківщину. Усі це знають, а все інше — від лукавого».

На лакмусове запитання, що буде з Януковичем і Тимошенко наприкінці жовтня 2015 року, коли, уявімо, Віталій Кличко стане Президентом України, він відповів так: «Юля Тимошенко однозначно не буде знаходитися у в’язниці. А Віктор Янукович [...] впевнено може десь відпочивати. Я не знаю, чим він буде займатися — писати мемуари? Але ми повинні закрити ту скриньку Пандори, яку він відкрив: що політики йдуть до в’язниці. Він повинен нести політичну відповідальність. Впевнений, що така політична відповідальність — це буде пенсія».