Сутінки великих грошей

30.10.2013
Сутінки великих грошей

Вмiст валiз бiзнесменiв, якi вони привозять у Швейцарiю, невдовзi перестане бути таємницею.

Світова фінансова криза, як і передбачали аналітики, вносить серйозні корективи у, здавалося, вічних і непорушних сферах — зонах, які користуються податковими пільгами. Після того як «луснув» Кіпр, інвестори все пильніше почали дослухатися до новин з інших офшорних територій. І вони не забарилися. Так, нещодавно Швейцарія підписала Конвенцію про взаємну допомогу в податкових питаннях. Експерти стверджують: остання тиха гавань капітулювала під тиском ЄС.

Конвенція, нагадаємо, передбачає всі форми адміністративної співпраці між державами, які стосуються збирання податків. Під її дію потрапляють всі види обов’язкових платежів до бюджету: подоходний податок, податок на прибуток, на приріст капіталу, на чисті активи, а також місцеві податки, відрахування на соцстрахування, податки на майно, спадок, об’єкти дарування.

Цікаво, що Україна доєдналася до цієї конвенції ще у 2004 році, а в 2009–му підписала і спеціальний протокол, який вступив у дію вже з 1 вересня 2013 року. З цього моменту українські фіскальні органи можуть надсилати запити країнам, які також її застосовують. Не можна сказати, що подібним чином не можна було діяти і раніше, але після підписання конвенції шлях до отримання інформації, яку так люблять правоохоронці різних країн, суттєво скоротився.

Ще одним інструментом, який, на думку експертів, можуть використовувати для протидії ухилянням від податків, є також 20–та Конвенція ООН із протидії корупції, яку було ухвалено ще у 2003 році. Україна ратифікувала конвенцію ще у жовтні 2006 року і внесла частину її положень у так званий «антикорупційний» пакет документів. На відміну, до речі, від Росії, яка ратифікувала документ частково: у 2011 році РФ відмовилася імплементувати деякі положення 20–ї конвенції. Підстава — новий склад злочину — «незаконне збагачення чиновників».

Намагання офіційного Берна всерйоз і надовго закрутити гайки податковим шахраям вигладають напрочуд серйозно. Нині, за даними Міжнародного консорціуму журналістів, у гігантській швейцарській офшорній мережі задіяно 130 тис. людей. Серед них — відомі політики, бізнесмени, продавці зброї, фінансові спекулянти. Тепер ці схеми можуть припинити існування назавжди. Раніше, нагадаємо, група швейцарських банків вибачилася за допомогу американським податковим «мінімізаторам».

Утiм подібні прогнози поділяють не всі експерти. Так, на думку директора компанії «Солано» Лани Голан, конвенція стосуватиметься насамперед корпоративних структур, але не приватних банківських рахунків фізичних осіб і рахунків компаній–«гаманців». А головна перевага Швейцарії нині криється саме у надійному і розвинутому банківському секторі. Іншими словами, конфедерація може втратити свої очевидні переваги тільки у тому випадку, якщо світ зможе засумніватися у надійності її фінансово–банківської системи. Що станом на сьогоднішній день виглядає вкрай малоймовірно. Обмеження з Альпійської республіки тільки змушуватиме бізнесменів проводити свою комерційну діяльність акуратніше, відстежувати документообіг, довіряти перевіреним інструментам і не піддаватися на сумнівно дешеві пропозиції. Або принаймні розділити свій бізнес на більш і менш ризиковий.