Тріумф мільярдера й шанс для комуністів

29.10.2013

Позачергові парламентські вибори, що відбулися минулої п’ятниці–суботи в Чехії, засвідчили розчарування електорату в правих силах. Найбільше голосів — 20,5% — здобула Соціал–демократична партія. Комуністична партія Чехії та Моравії, якій соціологи пророкували друге місце, у результаті опинилася на третьому, та все одно, порівняно з минулими виборами, підвищила свій результат майже наполовину — 14,9%.

А друге місце стало певною сенсацією цих ви­борів. Його посів створений лише два роки тому лівоцентристський рух «АНО» («ТАК»), який підтримали 18,7% виборців. Засновником цієї політичної сили, назва якої чеською мовою дещо парадоксально розшифровується як «Акція незадоволених громадян», виступив словак із чеським громадянством, друга найбагатша людина в країні Андрей Бабіш. Авторитетний журнал «Форбс» оцінює його статки у 2 мільярди доларів, а той факт, що на додачу до величезного агропромислового концерну Бабіш володіє медіа–холдингом, дало місцевій пресі підстави порівнювати його з італійським екс–прем’єром Сильвіо Берлусконі. Втім, самого політика таке порівняння обурює — Бабіш наголошує, що, на відміну від італійського популіста, він податковими махінаціями не займався і в сексуальних скандалах не фігурував.

Звинувачення в популізмі 59–річний олігарх також відкидає, як і закиди щодо своєї минулої співпраці зі спецслужбами комуністичної Чехословаччини. У парламенті рух «АНО» обіцяє проводити закони, що сприятимуть подоланню корупції.

Загалом із 17 партій і рухів, що брали участь у виборах, 5–відсотковий виборчий бар’єр подолали сім за явки виборців трохи менше 60%. Права партія ТОП–09 («Традиції, відповідальність, процвітання–09») на чолі з колишнім міністром закордонних справ і претендентом на посаду президента Карелом Шварценбергом здобула 11,9% голосів, а Громадянська демократична партія, яка з 2010 року була в Чехії правлячою, опустилася аж на 5–ту позицію — за неї проголосували 7,7% виборців. Порівняно з 20% трирічної давнини це дуже прикра поразка.

Також у парламент пройшли громадський рух «Розквіт прямої демократії», заснований підприємцем японського походження Томіо Окамурою (6,9%) та блок Християнсько–демократичної унії і Чехословацької народної партії (6,8%).

Нагадаємо, дострокові вибори в Чехії було оголошено після того, як у червні прем’єр–міністр Петр Нечас, а за ним увесь кабінет та Нижня палата парламенту, був змушений подати у відставку через корупційний скандал навколо голови апарату глави уряду Яни Надьової. На той час Надьова була коханкою Нечаса, а мі­сяць тому — щойно жінка вийшла із СІЗО — вони одружилися.

Тепер головною інтригою є склад майбутньої правлячої коаліції, адже жодна з політичних сил не здобула в парламенті більшості місць. Найімовірніше, соціал–демократам доведеться блокуватися з Бабішем, проте цілком реальним учасником коаліції оглядачі називають і комуністів. Якщо ці прогнози справдяться й Комуністична партія Чехії увійде в уряд, таке станеться вперше після Оксамитової революції 1989 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>