Із Чубаровим на чолі

29.10.2013

Замість запланованих двох днів перша сесія Курултаю, загальнонаціонального з’їзду кримськотатарського народу шостого скликання, «прихопила» ще один день, понеділок. Учора свою роботу делегати поновили буквально на світанку, о пів на шосту. Це для того, щоб оприлюднити підсумки таємного голосування за новий персональний склад Меджлісу — вищого представницького органу кримських татар, що складається з 33 осіб, а також складу його ревізійної комісії. Остаточну ж крапку поставлять тільки у четвер, коли на першому засіданні Меджлісу обиратимуть заступників нового голови, а також керівників управлінь і служб.

Головною інтригою цієї сесії було одне — вмовлять делегати авторитетного і незмінного, із 1991 року, свого лідера Мустафу Джемілєва й надалі залишатись на посту чи, навпаки, він переконає колег обрати іншого. Пан Джемілєв неодноразово обіцяв піти з цієї посади, посилався на вік, фізичну втому. А цьогоріч додалася ще й серйозна проблема з молодшим сином, якого правоохоронці підозрюють у навмисному вбивстві. Мустафа–ага раніше називав низку достойних кандидатур на посаду голови Меджлісу, серед них — і знаного в Криму та за його межами свого першого заступника Рефата Чубарова. Зрештою, так і сталося. Саме Чубарову передасть Джемілєв бразди правління в Меджлісі. Шляхом таємного голосування 55–річному Рефату Чубарову віддали симпатії 126 із 242 депутатів Курултаю. Його найближчий опонент Ремзі Ільясов отримав на 12 голосів менше.

Новообраний голова­ Меджлісу розповів учора пресі про найважливіші завдання, які він перед собою ставить. По–перше, це активізація діалогу з центральною владою України і у підсумку «прийняття відповідних законів із кримськотатарської проблематики». Далі — встановлення системного діалогу з кримською владою, мовляв, «спроби деяких чиновників ігнорувати представницький орган кримськотатарського народу і встановлювати епізодичне співробітництво з окремими кримськими татарами не привели до жодного успіху і не принесли користі кримським татарам». І насамкінець, «ми будеми знову пробувати знайти спільні принципи роботи, навіть із тими із числа кримських татар, хто сьогодні відкрито позиціонує себе як опозиція Курултаю і Меджлісу»,— заявив Рефат Чубаров.