НОВИНИ ПЛЮС

29.10.2013

Вибори–2012

Центрвиборчком провів жеребкування на 65 вакантних місць у п’яти окружних виборчих комісіях на довиборах до Верховної Ради. Система жеребу, за словами голови ЦВК Михайла Охендовського, принципово відрізнялася від попередньої, однак результат виявився тим самим — опозиційним силам дісталося лише одне місце. Інші вакансії заповнили провладні або маловідомі, так звані «технічні» партії. Зокрема, чотири місця в окружкомах отримала Молодіжна партія; по три — КПУ і Зелена економічна партія «Райдуга»; по два — партія ВО «Центр», Козацька українська партія, Народна екологічна партія і партія «Народний порядок». Серед тих, хто отримав одне місце, — ВО «Свобода».

Водночас у кожному ОВК по одному гарантованому місцю отримують партії, представлені фракціями у Верховній Раді, зокрема й три опозиційні. Завдяки цьому дві керівні посади в ОВК № 223 відійшли «свободівцям». Саме там балотується їхній висуванець Юрій Левченко. Також ЦВК зареєструвала кандидатом від цього київського округу екс–дружину БЮТівського адвоката Сергія Власенка Наталію Окунську.

Акції

Минулої неділі з ініціативи Партії регіонів у Києві відбувся «Всеукраїнський меморіальний марш, присвячений 69–й річниці визволення України від фашистських загарбників». У марші взяли участь високопоставлені «регіонали» — Голова Верховної Ради Володимир Рибак, секретар РНБО Андрій Клюєв, члени парламентської фракції ПР, а також голова КМДА Олександр Попов. За даними прес–служби «Регіонів», в антифашистській ході взяли участь понад 20 тисяч людей. Мітинг під гаслами «Не дамо переписати історію!», «Фашизм не пройде! У Європу — без фашистів!» завершився концертом на Європейській площі, який організатори назвали «не політичною акцією». За кілька днів до мітингу в соцмережах з’явилися оголошення про те, що, скажімо, в податковій академії, яку очолював нині втікач Петро Мельник, «антифашистів» на цю акцію набирають за винагороду в розмірі 100 грн. Студенти, до яких журналісти підходили під час «Меморіального маршу», зізнавалися, що за три години мітингу їм обіцяли заплатити по 50 грн.

Партактив

За підсумками Х з’їзду партії «Родіна» її новим головою став депутат Одеської обласної ради Вадим Савенко. Цю посаду він обійматиме тимчасово, поки лідер «Родіни» Ігор Марков перебуватиме під вартою.

Тим часом колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко висловив припущення, що заарештованому Маркову висунуть обвинувачення у вбивствах і грабежах в особливо великих розмірах, навіть тих, яких він, імовірно, не здійснював, повідомляє «5–й канал», «і Марков пройде весь абсурд тієї системи, яку обслуговував».