«Бомжацька» екскурсія

25.10.2013

Влада Порту — другого за величиною міста Португалії, великого портового й туристичного центру — спільно з місцевим католицьким університетом започаткувала цікавий проект ресоціалізації місцевих безробітних: їх перекваліфіковують у туристичних гідів. Підхід до справи серйозний: перед тим як водити групи туристів містом, безробітні безхатченки мають закінчити тримісячний курс навчання на факультеті освіти і психології згаданого університету.

Перших кандидатів набрали й направили на навчання в липні цього року. «Перша група провідників уже практично готова до проведення екскурсій. Але цей курс був пробним і охоплював незначну кількість людей», — повідомив координатор проекту «Дорога змін» Альфредо да Коста.

На курсах безробітні здобували знання про історію Порту, його архітектуру, регіональну кухню та народні звичаї мешканців північно–західної частини Португалії.

«Коли мені запропонували участь у цьому проекті, я спочатку подумав, що це жарт. Я й не сподівався, що хтось у такі скрутні часи зможе надати мені другий шанс та запропонує цікаву роботу. Вірю, що завдяки цьому проекту я знову зможу стабілізувати своє життя», — каже Жоржі Гарцерес, колишній наркоман.

ДО РЕЧІ

Схожий проект запускається і в Іспанії. Нев­довзі туристи в Барселоні зможуть відвідувати екскурсії, на яких у ролі гіда виступатимуть місцеві безхатьки.

Організатором маршруту є британська компанія Hidden City Tours («Тури по таємному місту»), яка працює в столиці Каталонії вже більше десяти років. За словами її представників, це буде альтернативний спосіб познайомитися з містом, адже саме місцеві старожили–бомжі знають про «таємну» Барселону найбільше.

У рамках двогодинної екскурсії гідам «із соціального дна» довірятимуть туристичні групи кількістю до десяти осіб. Кожен турист має заплатити такому провідникові по одному євро. Планується, що незвичайні екскурсоводи розповідатимуть туристам не лише про життя міста, а й про своє власне.

Ідея залучення безробітних подобається в Порту не всім, особливо фаховим екскурсоводам. У скаргах до мерії вони вказують, що така новація принижує престиж їхньої професії та створює їм зайву конкуренцію. Адже для здобуття цього фаху вони навчалися три роки, а не три місяці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>