Турбуйся про них!

24.10.2013
Турбуйся про них!

Найважливіше у профілактиці раку молочних залоз — регулярні самообстеження. (з сайта lg–news.net.)

За спостереженням лікарів, найпоширенішим онкологічним захворюванням у жінок є рак молочної залози. Сьогодні такий діагноз ставлять майже у чотири рази частіше, ніж 50 років тому: якщо півстоліття тому на РМЗ хворіло 17 жінок на 100 тисяч населення, то сьогодні — 70, і тенденції до зниження цих тривожних показників поки що лікарі не завважують. Природно, така ситуація непокоїть українських онкологів. Недавно спілка «Міжнародний клуб лікарів та фармацевтів», фармацевтична компанія «Рош Україна» за підтримки МОЗ України організували захід «Турбуйся про них!». Мета акції — звернути увагу журналістів на серйозність ризиків захворювання на рак молочної залози. А відтак, із допомогою ЗМІ якомога ширше поінформувати населення — як запобігти недузі, як її лікувати, наголосивши на важливості профілактики захворювання.

Організатори запропонували прекрасній половині «працівників пера і мікрофона» пройти спеціальне обстеження. Мобільний мамограф курсував редакціями столиці, і у визначений день журналістки віком до 40 років могли безкоштовно зробити УЗД молочних залоз, а старші — мамографію. Протягом 2 тижнів близько 700 співробітниць ЗМІ скористалися цією можливістю.

Результати проекту змушують замислитися. За словами Ігоря Гайдая, заступника головного лікаря Черкаського онкологічного диспансеру, співробітники якого проводили проф­огляд, патологію молочних залоз виявлено у 30 % обстежених жінок. «Виявлено рак у однієї жінки, підозра на рак — у 11 жінок, старших 40 років. У інших — доброякісні утворення, — констатує лікар. — Тенденція невтішна. Якби ми не обстежили цих пацієнток, вони б навіть не здогадувалися про свої проблеми».

Небезпека якраз у тому, що РМЗ — це форма раку, яку складно виявити самостійно: на ранніх стадіях недуга фактично не має симптомів. Саме тому лікарі рекомендують жінкам щомісяця проводити самообстеження молочних залоз, звертати увагу на будь–які підозрілі зміни форми МЗ, сосків, кольору шкіри тощо. Як зазначає директор Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Микола Хобзей, головним у боротьбі проти РМЗ залишається рання діагностика. Від неї безпосередньо залежать результати лікування і шанси на одужання. «Держава щороку виділяє більше коштів саме на діагностику РМЗ, аби зменшити швидкі темпи поширення захворювання, — каже пан Хобзей. — Ми постійно застерігаємо, навіть прохаємо жінок регулярно відвідувати мамолога. Але ж як часто люди все списують на зайнятість, а гору вкотре беруть звичайні лінощі чи безпечність. Дивно, але коли у місто приїжджає мобільний мамограф, до нього вишиковується черга. Але ж такий точно мамограф є у поліклініці. Однак жінки чомусь туди не ходять. В українців є дуже погана звичка — вони ігнорують слово «профілактика». Лікуються лише тоді, коли вже припекло».

Акції безкоштовного обстеження журналісток тривають в Україні до кінця жовтня. За попередніми підсумками, майже 200 журналісток у регіонах зважилися на обстеження. Лікарі впевнені: після такої акції і самі співробітниці ЗМІ змінять своє ставлення до проблеми РМЗ і зуміють переконати своїх читачок уважніше стежити за власним здоров’ям.

Організатори акції вкотре наголошують: РМЗ, які і будь–яку недугу, значно легше попередити, ніж боротися з її наслідками. Тому рекомендують жінкам вести здоровий спосіб життя, раціонально харчуватися, правильно підбирати спідню білизну, не зловживати алкоголем, займатися спортом.