Суд «з’їв» вареника

23.10.2013
Суд «з’їв» вареника

Пам’ятник варенику переселять в інше місце. (з сайта liveinternet.ru.)

У центрі Черкас, біля готелю «Росава», вже немає пам’ятника варенику — улюбленій національній страві українців. Він був єдиний такий в Україні. Цей пам’ятник встановили ще у 2006 році, про що «УМ» повідомляла. Оскільки тепер приміщення готелю віддано в оренду Апеляційному суду в Черкаській області, то апетитний вареник не вписався в «інтер’єр» і його демонтували.

«Дивно, кому він заважав... Біля нього не лише черкащани, а й гості міста любили фотографуватися. Та й на сувенірних магнітах він був, можна було родичам дарувати», — каже «УМ» жителька Черкас Любов Карпенко.

Утім, як запевняє Сергій Кураса, генеральний директор ДП «Черкаситурист», у власності якого й перебував пам’ятник варенику, його перенесуть в інше місце. Правда, каже він, демонтувати скульптурну композицію цілою та неушкодженою не вдалося. Адже всередині неї було вмонтовано металевий стрижень, тому під час монтажу її перерізали на кілька частин. Але, попри це, обіцяє Сергій Кураса, вигляд пам’ятника на новому місці не постраждає.

Про те, що козака з вареником виселили з насидженого місця, шкодує колишній директор «Росави» Микола Петренко, який був ініціатором створення цієї скульптури. Пан Микола пригадує, як під час відкриття скульптури у Черкасах зварили 70–кілограмовий вареник i гуртом його з’їли.

Куди тепер переселять пам’ятник — поки не відомо. Як не відомо й те, де тепер встановлять пам’ятники козаку Мамаю та українській жінці, автором яких є заслужений художник України Іван Фізер. Ці скульптури, що стояли біля готелю «Росава», теж було демонтовано.