П’ята колона біля мікрофона

22.10.2013
П’ята колона біля мікрофона

Інтернет повниться демотиваторами про продажність колись улюбленого гурту...

Сьогодні вже нікого не здивуєш тим, що українські музичні зірки за хороші гроші виступають на концертах на підтримку політичних діячів. Для когось це змога добре підзаробити, а для декого — навіть потрапити до Верховної Ради. Для прикладу, Таїсія Повалій стала народним депутатом від «Регіонів», а раніше «Наша Україна» проводила до парламенту співаків Помаранчевої революції Руслану та Святослава Вакарчука.

Маємо новий приклад «співочої агітації». Із 19 жовтня по 9 листопада в Севастополі, Херсоні, Одесі, Черкасах, Дніпропетровську, Запоріжжі, Донецьку, Кіровограді , Харкові та Києві відбудеться концертний тур, ініційований рухом Віктора Медведчука «Український вибір». На сайті руху зазначено, що концерти, в яких братимуть участь гурти «С.К.А.Й.», «Брати Карамазови» (Україна), «ЧайФ», «Кубанський козачий хор» (Росія), «Пісняри» (Білорусь), «Різні люди» (Україна, Росія) та Емір Кустуріца із TheNoSmokingOrchestra (Сербія), будуть присвячені 70–річчю визволення України від фашистських загарбників. Проте також відомо, що тур під назвою «Ми єдині» ініціювали РПЦ Московського патріархату та проросійська організація «День Крещения Руси» . Але найголовніше, що основним гаслом цього заходу є об’єднання «триединого русского народа». Ясно, що в Митному союзі, провідником ідей якого є Медведчук, протиставляючи цей напрямок інтеграції в ЄС.

Ще в травні цього року тернопільський «С.К.А.Й.», відомий хітами «Тебе це може вбити» і «Не йди!», виступав у підтримку об’єднаної опозиції на мітингу «Вставай, Україно!», а вже з жовтня хлопці співають в інтересах Москви. Відразу після появи цієї новини соціальні мережі просто вибухнули: «С.К.А.Й» продався», «Коли башляє Медведчук — грошей не випуСКАЙ із рук». на своє виправдання соліст Олег Собчук заявляє через інтернет: «Ви про що теревените? Ви що, з глузду з’їхали, які «зрадники»? В мене дід — ветеран, царство йому небесне, купа людей в родині мали відношення до бойових дій у 40–х. Чи з туром, чи без нього, нам не по дорозі — я не розділяю ваші демонстративно–політичні лайнообливальні теревені». Водночас директор гурту «СКАЙ» Олексій Руденко відмовився спілкуватись з «УМ», кинувши слухавку.

Музичний критик Олександр Євтушенко у коментарі «УМ» сказав: «Те, що зараз робить «С.К.А.Й.», — це продажність. Спершу вони підтримували опозицію, і щось дуже різко у них змінилися погляди. Якщо люди їдуть у тур за Медведчука — то що це може бути? Тільки гроші».

Пан Олександр пояснив, що для політичних діячів залучення зірок — це неодмінний плюс, адже сіра маса зазвичай не думає, куди йде, вона хоче послухати «С.К.А.Й.» або інші гурти, незважаючи на те, що на концертах говоритимуть. «Люди не замислюються, що в таких заходах усім керує політика», — зазначає Євтушенко.

Також пан Олександр зазначив, що для більшості співаків це дуже хороший заробіток. Але медаль має і зворотний бік. «Кузьма Скрябін після того, як ще за часів Кучми продався владі, років два відходив від цього. Він тоді втратив значну кількість своїх шанувальників. Вибагливий слухач такі вчинки не пробачає, а сірій масі, на жаль, усе одно», — каже Олександр Євтушенко.

А от молодий український гурт «Антитіла», який спершу також був представлений як учасник «медведчуківського» туру, вчора відмовився від проросійських концертів. «Ми не знали, що цей захід буде політичним. Нас особисто запросив Олег Карамазов із гурту «Брати Карамазови», і спершу нам казали, що ми маємо виступити лише на одному концерті. Але надалі ми прочитали, що нас записали як учасників усього туру. Ми були неправильно проінформовані, — розповів «УМ» директор «антитіл» Сергій Вусик. — Тому просимо вибачення у наших шанувальників за цей інцидент. Гурт «Антитіла» не бере участі в політичних заходах. Проте ми можемо підтримати лише одну людину — Віталія Кличка».

«Нову висоту» взяли й «Брати Карамазови». Раніше ці російськомовні рокери стабільно підтримували Партію регіонів. А тепер, коли Янукович активно хоче в Європу, «Карамазови» опинилися по інший бік барикад — у Медведчука, якому поголос приписує оперування спонсорськими коштами Кремля.