Рада напоготові

22.10.2013

СПРАВА ТИМОШЕНКО

Рада напоготові

Парламент готовий ухвалити закон
про лікування в’язнів
за кордоном. Погодитися на це опозицію вмовляють навіть із Європарламенту

Поточний пленарний тиждень Верховної Ради має всі шанси принести розв’язку в «питанні Тимошенко». Днями новообраний лідер Соціалістичної партії Микола Рудьковський вніс на розгляд ВР законопроект №3444, який передбачає надання засудженим медичної допомоги за кордоном. Згідно з проектом, термін оздоровлення в’язня, лікувальний заклад, порядок транспортування засудженого до цього закладу, а також осіб, які відповідають за переміщення ув’язнених за кордон, має визначати суд. Документ також передбачає, що по завершенні відведеного терміну закордонного лікування засуджений повинен повернутися в Україну і далі відбувати покарання у закладах вітчизняної пенітенціарної системи. Окремим положенням законопроекту передбачено, що час, проведений на лікуванні за кордоном, буде зараховано у термін відбутого покарання. Всі витрати на оздоровлення засудженого за кордоном несуть він сам, його рідня і близькі.

Після того, як Верховна Рада ухвалить такий законодавчий акт, його обіцяє підписати Президент. Глава держави наполягає, що питання ув’язненої екс–Прем’єрки має розглядатися винятково в правовій площині, і для лікування в’язнів за кордоном потрібен відповідний закон.

«Влада вимушена буде запропонувати свій законопроект, який закладає можливості контролю перебування Тимошенко у в’язниці. Він просто має бути ухвалений, бо інакше виглядатиме так, що Янукович не контролює парламент», — вважає політолог Сергій Таран.

Народний депутат від ВО «Батьківщина» Арсен Аваков натомість вважає, що намагання Януковича перекласти вирішення цієї проблеми на парламент — «політичне шахрайство, імітація дій і затягування часу». «Ми й надалі наполягаємо, що на лікування за кордон лідер опозиції повинна виїхати вільною людиною, позбавленою несправедливих звинувачень та вироків продажних судів», — йдеться у заяві, поширеній прес–службою «Батьківщини».

У Європарламенті тим часом вважають, що опозиція має забути про свої образи й підтримати закон, який дозволить лікування Тимошенко за кордоном. Про це в ефірі «Польського радіо» заявив віце–президент ЄП Яцек Протасевич.

Щоправда, вчора повідомлення про проект Рудьковського зникло з сайта ВР. Як припустив «регіонал» Володимир Олійник, через наявність у ньому «порушень регламенту». Адже ще раніше був зареєстрований законопроект депутата Сергія Міщенка на цю саму тему, а щодо реєстрації альтернативних законопроектів є певні правила.

Крім того, Рудьковський, який до останнього часу був членом фракції ПР, підготував законопроект «на противагу рішенню Партії регіонів не пропонувати законодавчих ініціатив на цю тему». Сам глава СПУ, за словами Олійника, «вже три дні як подав заяву про вихід із фракції» (нагадаємо, пан Микола виношує мрії створити фракцію Соцпартії).

Однак Голова ВР Володимир Рибак на брифінгу по завершенні погоджувальної ради голів фракцій та комітетів парламенту зазначив, що Рудьковський планує знову зареєструвати законопроект під тим самим номером. А крім нього, з’явиться ще кілька варіантів. «Я очікую ще на кілька законопроектів сьогодні–завтра. Ми маємо узгодити, вибрати з усіх законопроектів найкраще. Я готовий внести це питання на розгляд, однак це має бути консолідоване рішення ВР», — наголосив Рибак.

Тим часом моніторингова місія Європарламенту, яку очолюють Пет Кокс та Александр Кваснєвський, терміново повернулася в Україну. Як пояснили у поширеній з цього приводу заяві самі очільники місії, щоб «забезпечити згоду кожної з ключових осіб щодо вирішення необхідних критеріїв для підписання угоди між Україною і ЄС».