Село й Дніпро — в пріоритеті

17.10.2013

Мешканці Бориспільського району на Київщині вчора мали нагоду повитріщатися на представницькі авто й кортежі з «мигалками»: туди на виїзне засідання Ради регіонів з’їхалися урядовці, бізнесмени та сам Президент Янукович. З нагоди такого представницького заходу Бориспіль причепурили, відремонтували дороги.

Головними питаннями порядку денного були розробка програми розвитку інфраструктури села та відновлення судноплавства на Дніпрі для розвитку сільськогосподарського виробництва. «Для розвитку економіки важливо не тільки зібрати великий урожай, а й забезпечити його зберігання і транспортування. Використання Дніпра для перевезення сільськогосподарської продукції сприятиме розвитку агропромислового комплексу в цілому», — заявив Віктор Янукович, наголосивши, що відновлення судноплавства на Дніпрі — дуже вигідна з економічної точки зору справа. І серед присутніх на Раді регіонів «є бізнесмени, готові вкладати кошти в розчищення русла Дніпра».

«Сам Бог нам створив такі умови, і якщо ми їх не використовуємо, це неправильно», — зауважив глава держави й дав Прем’єр–міністрові Миколі Азарову відповідне доручення.

Профільні міністерства — регіонального розвитку і агропромислової політики — отримали завдання розробити програми розвитку сільської інфраструктури. «Якщо ми не будемо вкладати кошти в сільську інфраструктуру, будувати дороги, житло для селян, село не буде розвиватися, — наголосив Президент. — У деяких регіонах є приклади реалізації таких інфраструктурних проектів. Але, на жаль, ці приклади поки одиничні. А у нас тут повинна працювати система».

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк відзвітував, що «аграрна галузь демонструє постійний і стабільний приріст валового виробництва», який «за 8 місяців цього року становив 13,3% порівняно з відповідним періодом минулого року». «На сьогодні урожай уже зібрано на 82% площ, намолочено понад 46 мільйонів тонн зерна. При цьому зібрано близько 23 мільйонів тонн пшениці. Це повною мірою забезпечує продовольчі потреби країни та експорт. І загалом цього року врожайність у середньому по Україні зросла на 42%», — поінформував міністр. За словами Присяжнюка, покращення спостерігається і в тваринництві: «Вдалося подолати негативні тенденції у галузях молочного і м’ясного скотарства. І вже в цьому році індекс приросту становить 4,8%».

Учасники засідання Ради регіонів також підтримали рішення про подання Україною заявки на право проведення зимової Олімпіади 2022 року. Президент назвав таку можливість «дуже великою честю для країни», водночас закликавши, «щоб це питання не перебувало під впливом популізму, а вирішувалось ефективною роботою над підготовкою проекту заявки». Як повідомив віце–прем’єр Олександр Вілкул, до 14 листопада Україна має можливість подати до Міжнародного олімпійського комітету лист–декларацію про наміри боротися за право проведення Ігор.