Луценко за кордон не втече

16.10.2013

Президент не порушив жодного закону, коли видав указ про помилування колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. «Це виключне право гаранта Конституції. Тільки йому надане право помилувати, більше нікому — ні Верховній Раді, ні Прем’єр–міністру, тільки Президенту України», — наголосив адвокат Луценка Олексій Баганець у коментарі «Радіо «Свобода».

Пристрасті навколо Луценка спалахнули після того, як стало відомо, що донецький адвокат Володимир Оленцевич просить Вищий адмінсуд визнати незаконним указ про помилування екс–глави МВС. За словами Оленцевича, підписуючи цей указ, Янукович порушив норми «Положення про порядок здійснення помилування», згідно з якими право бути помилуваним має лише той засуджений, що особисто подав Президенту відповідне прохання. Натомість прохання про помилування Луценка подала уповноважена з прав людини Лутковська. Водночас інші юристи зазначають: президентські акти не суперечать один одному, бо є рівноцінними.

«Поки доїхав з Івано–Франківська, на пошту прийшли десятки запитань з приводу ініціативи пана Оленцевича відправити мене назад в колонію, — написав учора у «Фейсбуці» лідер руху «Третя Українська республіка» Юрій Луценко. — Дехто рекомендує мені виїхати за кордон. Дехто просить притримати різку критику режиму. Друзі, я пам’ятаю оруеллівське «в часи загальної брехні говорити правду — це екстремізм». Ще в перші дні після звільнення я сказав, що вийшов з малої тюрми у велику. Я постійно готовий до зміни режиму утримання. Але не готовий мовчати про мафію, пом’якшувати слова про гангстерів при владі, а тим більше — тікати з країни. Мені байдуже, чи вся ця історія — спроба забутого оленя нагадати про себе, чи це сигнал з «Межигір’я»... У мене надто багато справ. І все більше однодумців».