Чотири години побачення

16.10.2013
Чотири години побачення

До лікарні «Укрзалізниці» Немиря, Турчинов і Яценюк проходили через стрій прапороносців «Батьківщини». (УНІАН.)

З оперативністю, що наштовхує на певні підозри, дала вчора Державна пенітенціарна служба дозвіл на проведення побачення Юлії Тимошенко з лідерами фракції «Батьківщина» в харківській лікарні «Укрзалізниці». Раніше тюремники багато разів не допускали до засудженої Тимошенко не лише нардепів–соратників, а й представників Євросоюзу та навіть дочку. А вчора голова фракції Арсеній Яценюк, його заступники Олександр Турчинов та Григорій Немиря отримали «добро» на візит до шпиталю, починаючи з 12:00 на термін до чотирьох годин. При цьому на дев’ятому поверсі, де знаходиться палата Юлії Тимошенко, не було жодного охоронця та міліціянта, які зазвичай там вартують.

Ці послаблення спостерігачі розцінюють як один із кроків щодо вирішення «проблеми Тимошенко» перед Вільнюським самітом «Східного партнерства» і ймовірним підписанням Угоди про асоціацію України та ЄС. «Думаю, ми недалеко від цього. Я однозначно очікую, що це трапиться перед Вільнюським самітом», — сказав учора комісар Євросоюзу з питань розширення Штефан Фюле, відповідаючи на запитання журналістів, чи дозволять колишній Прем’єрці виїхати на лікування до Німеччини.

Лідери партії «Батьківщина», які вчора потрапили на побачення з Тимошенко, вважають символічним, що їхня зустріч відбувалася в день оприлюднення доповіді місії посланців ЄС Кокса і Квасневського.

«Є десятки юридичних механізмів для того, щоб вирішити питання звільнення Юлії Тимошенко, і всі ці механізми знаходяться в руках Президента Януковича, — сказав у коментарі журналістам голова фракції «Батьківщина» та політради партії Арсеній Яценюк. — Ми неодноразово наголошували на тому, що цей ключовий критерій повинен бути виконаний, щоб у Вільнюсі угода з ЄС буда підписана. Це є спільною позицією наших європейських партнерів, і ця позиція висловлена Віктору Януковичу. Думаю, що в найкоротші терміни чинним Президентом буде прийнято відповідальне політичне рішення». Водночас Яценюк назвав «сумнівною» потребу вести дискусії навколо проекту закону, про який говорив пан Фюле, щодо забезпечення правової бази для надання медичної допомоги за кордоном не лише Юлії Тимошенко, а й іншим українським в’язням. «Я не готовий вести розмову про законопроект, якого не існує», — зауважив голова фракції «Батьківщина». Натомість опозиція наголошує на необмеженому праві Президента на помилуванні.

На зустрічі з Тимошенко Яценюк, Турчинов і Немиря обговорили широке коло питань, зокрема сьогоднішній з’їзд партії, який має висунути кандидатів у депутати по п’яти так званих «проблемних» мажоритарних округах. За словами Олександра Турчинова, пропонуватимуться ті самі кандидатури, які вже перемогли на цих округах у 2012 році, але не були визнані депутатами.

З ІНШОГО БОКУ

Віктор Янукович не має правових підстав для помилування ув’язненої Юлії Тимошенко. Про це на вчорашній прес–конференції заявила міністр юстиції Олена Лукаш, зазначивши, що це її особиста думка.

Лукаш каже, що, за алгоритмом звільнення ув’язнених, спрешу своє слово має сказати комісія про помилування. А вона, мовляв, уже вирішила, що звільняти Тимошенко зарано — «бо не завершені судові розгляди в інших справах, немає вироків, і ми не можемо сказати, якими вони будуть — виправдовувальні, звинувачувальні». «Якщо це питання і може розглядатися, то тільки на певних умовах», — вважає міністр.