«Чурок бєй, спасай Россію!»

15.10.2013
«Чурок бєй, спасай Россію!»

Наслідки погрому овочебази.

«Бей черную мерзость!», «Смерть проклятым чуркам!», «Мы русские — мы дома!», — лунало минулої неділі в московському районі Західне Бірюльово. «Спасать Россию» шляхом «мочіння хачів» в пориві загального натхнення рвалися навіть діти середнього шкільного віку. Кількатисячний натовп, що зібрався на спершу мирну нібито акцію, завершився погромом місцевої овочебази, масовою бійкою з поліцейськими і масовими ж арештами. Як зазначає російська преса, це наймасовіші заворушення з націоналістичним прикладом, починаючи з грудня 2010 року, коли вбивство вболівальника «Спартака» вихідцями з Північного Кавказу спричинило п’ятитисячний мітинг–істерію проти мігрантів.

Скільки кроків від мирного віча до суду Лінча

Цього разу події також розвивалися за традиційним для таких акцій сценарієм. У ніч на 10 жовтня на очах у своєї дівчини загинув 25–річний Єгор Щербаков. Як розповіла згодом дівчина, коли хлопець проводжав її додому, до пари став чіплятися невідомий чоловік. Єгор обурився, спалахнула сварка, і незнайомець ударив його ножем. За словами очевидиці, вбивця мав вигляд «приїж­джого з Кавказу».

Через день у Бірюльово відбувся стихійний мітинг. Місцеві мешканці зійшлися до районного відділку поліції з вимогою знайти і покарати вбивцю, посилити міграційне законодавство і закрити розташовану неподалік базу «Бірюза», де працюють сотні мігрантів.

Зрештою юрба розійшлася, але було оголошено, що на неділю призначене «народне віче». До людей вийшов голова управи Західне Бірюльово Віктор Легавін, але його зустріли нецензурною лайкою. Оголосивши, що ні від влади, ні від поліції (яку принагідно звинуватили у «роботі на чурок» за «великі відкати») чекати розв’язання проблеми не варто, найактивніші учасники заходу з числа футбольних фанатів та членів націоналістичних угруповань закликали «розібратися самостійно» і «йти на базу».

І пішли. Спершу розбили вітрини й намагалися підпалити торговельний центр «Бірюза», далі рушили до найбільшої в Європі овочевої бази, де ховалися перелякані працівники «неслов’янської зовнішності».

«Овочевикам» загрожував негайний суд Лінча, і навряд чи хтось би став шукати конкретного винуватця загибелі Єгора Щербакова — під гарячу руку хлопцям із затуленими хустками обличчями й расистськими гаслами на вустах краще було не потрапляти. Але тут на захист потенційних жертв став спецназ. Після нерівних сутичок, у яких все ж постраждало кілька бійців, було затримано близько 400 осіб.

Водночас в офіційній групі Західного Бірюльова у мережі «Вконтакті» з’явилося повідомлення, що в районі почалися облави на мігрантів. За даними Слідчого комітету Росії, станом на вчора було перевірено щодо причетності до загибелі Єгора понад 90 осіб. Справу про вбивство Щербакова СК взяв на особливий контроль.

Овочі і мафія

Учора зранку обстановка в небезпечному районі залишалася напруженою. Місцеві мешканці скаржилися, що бояться вийти з дому, причому одні — з остраху перед «кавказцями», інші — перед «націоналістами».

Бірюльово патрулювали посилені загони поліції. У всіх перехожих «неслов’янської зовнішності» перевіряли документи, водіїв просили вийти з авто. Як повідомляє РБК, багатьох із них одразу садили в «автозаки». Кілька сотень поліцейських оточили горезвісну овочебазу, яка закрилася «на санітарний день». «Русская служба новостєй» повідомила, що серед затриманих під час рейду гастарбайтерів є й підозрюваний у вбивстві Щербакова, проте офіційого підтвердження цієї інформації станом на вчора по обіді не надходило. Водночас прес–служба МВС Росії повідомила, що на території бази було виявлено автомобіль із мільйонами рублів та кількома видами зброї в салоні.

Варто зазначити, що такі бази загалом і конкретно бірюльовська зокрема справді мають за собою величезні гроші й складну мафіозну структуру, а над собою — солідний «дах». Здавалося б, овочі, фрукти й зелень — не газ і нафта. Але і прибутки, й небезпеки від цього величезного ринку, принаймні в Москві, можуть вражати не менше. Варто бодай зазначити, що, за однією з версій, саме перерозподіл овочевих ресурсів білокам’яної став причиною вбивства могутнього кримінального авторитета Аслана Усояна, більш відомого як Дід Хасан.

Загалом кількість затриманих під час «антимігрантського рейду» перевищила 1200 осіб, і на той час, коли верстався цей номер, перевірки ще тривали. Причому не лише в Бірюльово: за даними російських ЗМІ, на оперативній нараді міністр внутрішніх справ РФ Володимир Колокольцев нагадав підлеглим про своє доручення розібратися з плодоовочевими базами. До слова, за прийом на роботу нелегальних мігрантів працедавцям у Росії загрожує значний штраф — до 22 мільйонів рублів (понад 5 мільйонів гривень).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>