Фішка, яку не може очолити опозиція

15.10.2013

Експерти сумніваються в здатності опозиції домовитися про єдиного кандидата у першому турі президентських ви­борів у 2015 році, відтак наступним Президентом України може знову стати Віктор Янукович. Під таким лейтмотивом пройшов «круглий стіл» на тему: «Чи здатна опозиція висунути єдиного кандидата на виборах 2015 року».

«Немає жодних передумов, що ці люди (опозиція) зможуть домовитися. Безумовно, не буде єдиного кандидата від опозиції, оскільки для цього немає передумов ні регіонально–ментальних, ні виробничо–ментальних», — розповів Дмитро Видрін. За його теорією, українська еліта має чотири ментальні різновиди: галицький, донецький, дніпропетровський і буковинський, які за сферами впливу мають три типи — виробнича, банківська і посередницька еліти. Однак, як засвідчив досвід 2004 року, представники цих правлячих класів — банкір–Ющенко, посередник–Тимошенко і виробничник–Янукович — ніколи не зможуть спрацюватися на рівних в одній команді. Сьогодні, за словами колишнього нардепа з БЮТ, а нині — позаштатного радника Президента Видріна, спостерігається тенденція послаблення банківської і посередницької еліт — попит зростає на виробничу.

Як розповів близький до «регіоналів» Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології, неможливість висунення єдиного кандидата від опозиції обумовлена тим, що наразі Віталій Кличко — безальтернативний лідер, і це не вигідно «Батьківщині», яка через «ручні» соцзаміри намагається виставити наперед свого кандидата. «Так, рейтинг Кличка зараз максимальний, але досі не відомо, чий він за регіональною приналежністю еліт... Навіть у тому випадку, якщо рейтинг Кличка падатиме, в Арсенія Яценюка шансів істотно наростити свій рейтинг немає. Тимошенко зробила неправильний вибір. Тому вона й говорить: давайте в першому турі не визначатися... Згідно з нашим дослі­дженням, більше половини опитаних респондентів, які підуть на вибори, вважають, що Президентом знову буде Янукович. Навіть не третина, а більшість. Хоча не виключаю, що ця цифра буде змінюватися», — каже Погребинський.

Директор Інституту стратегічних досліджень Юрій Кочевенко зазначив, що висунення єдиного кандидата малоймовірне не тільки від опозиційних фракцій, а й від самого ВО «Батьківщина». «В «Батьківщині» з’являться два або три кандидати в президенти», — прогнозує експерт.

«Опозиція, маючи євроінтеграційну фішку як політтехнологію, її не те що не змогла очолити і конвертувати в якісь додаткові голоси, вона її успішно програла Януковичу, — зазначає, у свою чергу, політичний експерт Володимир Цибулько. — Янукович, втримавши ядерний електорат і отримавши фактично лідер­ство в євроінтеграційних процесах, обеззброїв опозицію. В опозиції тепер немає ніякої унікальної фішки. Єдиний проект закону, який був народжений у лоні опозиції і цілком прийнятний та перспективний, — це закон про реформу судочин­ства. Жодного іншого проекту вартісного, навіть «Про вибори», де треба було б «кістьми лягти», в опозиції немає».