Найкращі ліки — оптимізм

10.10.2013
Найкращі ліки — оптимізм

Відпочинок і веселощі «активізують» радість і стають щитом проти депресій. (з сайта tvorets–zhizni.ru.)

Щороку 10 жовтня світ відзначає День психічного здоров’я. За даними епідеміологічних досліджень, у більшості країн психічними захворюваннями страждає від 5 до 7% населення, а психічні порушення мають 15–23%. В Україні від психічних проблем потерпає 24% населення. Найбільш поширені з них — депресії, самогубства, шизофренія, епі­лепсія, алкоголізм. На думку лікарів, зростанню розладів сприяють інформаційні перенавантаження, політичні й економічні катаклізми, стреси, які стали складовою частиною сучасного життя. Депресію, яка на чільному місці серед таких недуг, називають хворобою ХХІ століття. Вона може проявитися в людей будь–якого віку, професії, статку. Депресія — це той психічний і поведінковий розлад, що найчастіше стає причиною самогубств, а тому потребує особливої уваги...

Хронічний стрес — дорога в депресію

— Щодня ми отримуємо таку кількість інформації, яку не завжди в змозі адекватно осмислити, — розповідає лікар–психіатр, доктор медичних наук, завідуюча відділом психоневрології і нейрофізіології Українського науково–дослідного інституту соціальної судової психіатрії і наркології МОЗ Олена Хаустова. — Тим паче що більшість інформації має негативний характер. Ми живемо в шаленому ритмі, дізнаємося про безліч подій, вирішуємо багато справ і весь час поспішаємо. Отож маємо фізичне й емоційне виснаження, живемо в хронічному стресі.

Часто людина, нарікаючи на поганий настрій, каже: «У мене депресія». Однак це не зовсім так, пояснює лікар. Поганий настрій минає, а депресивний стан має «звичку» лише поглиблюватися. Для депресії характерне зниження цікавості до життя, порушення сну, що переходить у безсоння. Докучають нав’язливі негативні думки. Людина стає безініціативною, не цікавиться собою, рідними, роботою. У деяких людей з’являються думки про самогубство. І це — одна з найбільших загроз недуги. Депресія, яку не лікують, призводить до негативних наслідків: людина втрачає роботу, друзів. Розпадаються сім’ї.

— Якщо знижений настрій тримається кілька днів по­спіль, світ став немилим, непокоять думки про безглуздість життя, — поспішіть до лікаря. Чим раніше хворобу діагно­стують і призначать лікування, тим швидше людина повернеться до звичного ритму життя, — застерігає пані Олена. — Депресія — психічне захворювання, яке легко піддається лікуванню. І психотерапевтів не варто боятися. Вони так само допомагають вирішувати проблеми зі здоров’ям, як і інші люди в білих халатах.

Недуга «любить» безхарактерних і... творчих

Найчастіше депресія полює на своїх жертв серед підлітків (у період перебудови організму чи першої закоханості вони стають емоційно вразливими), людей середнього віку (коли 35—45–річні переживають вікову кризу), літніх людей та жінок у період клімаксу. Недуга «чіпляється» до безхарактерних, людей з нестійким емоційним станом, інтровертів (тих, хто заглиблений у себе) та представників творчих професій. Зрештою, її може викликати будь–яка хвороба чи травма.

Лікарі вважають: спровокувати захворювання можуть навіть деякі медичні препарати (якщо приймати їх безконтрольно), харчові добавки, нераціональне харчування. Часто недуга виникає внаслідок психотравматичної ситуації: трагедії в сім’ї, особистої драми, безробіття, коли людина потрапляє, як їй здається, «у безвихідь».

Сьогодні в арсеналі медицини є багато ліків проти депресії. Але приймати їх можна тільки за порадою фахівця. При депресії в організмі порушується рівень стресових гормонів — дофаміну, серотоніну, а препарати допомагають стабілізувати рівень цих гормонів. Однак тільки пігулками проблемі не зарадиш. Зазвичай депресію лікують психотерапією, соціальною та арт–терапією. Важливо, щоб людина сама хотіла бути здоровою, шукала вихід із ситуації, наголошують лікарі.

— Найголовніше, що треба пам’ятати: ти не один, завжди є хтось поруч, до кого можна звернутися по допомогу, поділитися думками, хоч би якими важкими вони були, — акцентує Олена Хаустова. — Це можуть бути друзі, рідні чи лікар, якому довіряєш. Потрібно спілкуватися навіть тоді, якщо цього не дуже хочеться. Важливо виговорюватися, не тримати все в собі. Хворим завжди радимо долучатися до святкової атмосфери, відвідувати театри, виставки, просто ходити в гості.

Хорошими ліками від депресії може бути будь–яке заняття, яке дарує задоволення. Приємні емоції активізують біологічні частинки організму, які «відповідають за щастя». «Знайдіть собі хобі — це добре допомагає впоратися з поганим настроєм. Малюйте, вишивайте, танцюйте, вирощуйте квіти, займіться кулінарією — робіть те, що дарує вам радість», — каже лікар.

Також для зміцнення психічного здоров’я важливо дотримуватися здорового способу життя. Лікарі використовують такий термін, як «психогігієна». Цей комплекс заходів означає і дотримання культури особистих стосунків, і вміння керувати своїми емоціями, і необхідність чергувати працю і відпочинок, і створення сприятливого психологічного клімату в колективі, сім’ї. Слід систематично займатись фізичною культурою, дотримуватися раціонального харчування та режиму дня, достатньо спати, позитивно мислити, бути оптимістичним і доброзичливим.

ТЕНДЕНЦІЇ

За прогнозами ВООЗ, кількість психічних захворювань у світі збільшуватиметься і до 2020 року їх частка серед усіх захворювань може сягнути 50%.

 

ДОВІДКА «УМ»

Лікарі пов’язують розвиток нервово–психічних захворювань із генетичними, соціальними факторами та соматичними недугами («сома» з грецької — «тіло»). З погляду зарубіжних учених, 70% хронічних захворювань мають психосоматичну основу. До поведінкових факторів, що руйнують психічне здоров’я, медики відносять тривалі негативні стресові ситуації, невміння підтримувати адекватні стосунки з тими, хто поруч, конфлікти, недостатній відпочинок, малорухомий спосіб життя, зовнішні подразники (наприклад, постійний шум). Збереження психічного здоров’я несумісне з вживанням будь–яких психоактивних речовин. Нікотинова залежність, на думку медиків, — найбільш поширений психічний розлад, який не допомагає позбавитись стресу, а навпаки — сприяє розвитку значно важчих психічних розладів.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

За визначенням експертів ВООЗ, «психічне здоров’я — це певний резерв сил людини, завдяки якому вона може подолати стреси або складнощі, які виникають у виняткових обставинах». Психічне благополуччя розглядають як аспект здоров’я людини. Міжнародний стандарт психічного здоров’я включає 10 ознак: інтелект, цілеспрямованість, гнучкість, логічність мислення, моральні якості, соціальна поведінка, особливості харчування, емоційність, ставлення до свого здоров’я, сексуальність. Аби зберегти свою психіку в нормі, важливо уникати скупості, мстивості, заздрощів, лицемірства, гордині, хворобливого самолюбства.