НОВИНИ ПЛЮС

10.10.2013

Російський суд відправив опозиціонера до божевільні

Уперше із часів СРСР російський суд відправив учасника опозиційного руху до психіатричної лікарні для примусового лікування. Замоскворєцький суд Москви визнав учасника акцій опозиції проти обрання Володимира Путіна президентом, 38–річного Михайла Косенка, винним в участі у «масових заворушеннях» на Болотній площі 6 травня 2012 року та нападі на поліцейського.

Коментуючи рішення суду відправити Косенка до божевільні на невизначений час, правозахисники та «Міжнародна амністія» зазначають, що примусове лікування повертає Росію назад, до популярного в радянської влади використання каральної психіатрії проти дисидентів. Косенкові й до «Болотної справи» ставили діагноз «шизофренія», але психіатри, залучені судом, ще й визнали його неосудним та небезпечним. Адвокати доводять, що ці висновки не відповідають міжнародним медичним нормам та реальному стану чоловіка.

Чистки у владних структурах КНДР

Лідер комуністичної Північної Кореї Кім Чен Ин звільнив близько половини найвищих держслужбовців iз метою зміцнити особистий контроль над армією та державним апаратом. Як повідомляє міністерство в справах уніфікації сусідньої Південної Кореї, чистка зачепила 97 із 218 осіб, що виконують найвищі функції в уряді, компартії та армії КНДР. Новопризначені лояльні до нинішнього вождя високопосадовці мають допомогти йому консолідувати владу та збудувати культ особи молодого керманича.

Лукашенко обіцяє по 10 тис. доларів за народження дитини

Президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив про започаткування програми «Велика родина», покликаної стимулювати натуральний приріст населення. За народження першої дитини держава буде виплачувати батькам допомогу в еквіваленті 10 тисяч доларів США, за наро­дження другої дитини — 20 тисяч доларів, третьої — 40 тисяч. «Якщо ми не будемо мати достатньої кількості людей, то нічого й говорити про незалежність», — наголосив білоруський президент.

Опозиційні ЗМІ оцінили обіцянки Лукашенка досить скептично, звернувши увагу на те, що в Білорусі щороку народжується близько 100–110 тисяч дітей. Тобто обіцяні виплати мали б становити понад 1 мільярд доларів.

Процес закриття тюрми в Гуантанамо

Позавчора міністр оборони США Чак Хейгел назвав прізвище відповідального координатора, який повинен стежити за закриттям військової в’язниці Гуантанамо на американській військовій базі на Кубі. Ним став колишній адвокат Пол Льюїс. Закриття Гуантанамо було передвиборчою обіцянкою президента США Барака Обами під час виборчої кампанії 2008 року, але через протидію Конгресу вона досі залишалася невиконаною. Зараз у Гуантанамо перебуває 164 в’язні, яких підозрюють у терористичній діяльності, причому 46 з них навіть не висунуто офіційних обвинувачень.

Ще один крок до ісламізації Туреччини

У Туреччині позавчора офіційно скасовано закон, що забороняв жінкам носити мусульманські хустки в державних установах. Цей захід є часткою пакета реформ, ініційованих прем’єр–міністром Реджепом Тайїпом Ердоганом. Його опоненти вбачають у цьому кроці наступ на засадничі принципи світської Туреччини, заснованої реформатором Кемалем Атат юрком. Прихильники світської держави підозрюють, що цим справа не завершиться, і уряд може мати таємні плани подальшої ісламізації країни. Раніше в Туреччині було запроваджено обмеження на рекламу і продаж алкоголю. Світські турки також побоюються, що скасування заборони на хустки може перетворитися на їх обов‘язкове носіння.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>