У засланні...

08.10.2013

«Я вдячний за роботу і професійність, яку ви демонстрували, обіймаючи посаду мого першого заступника. Бажаю вам нових звершень та успіхів на новій посаді», — такими словами привітав Рената Кузьміна з призначенням на посаду заступника секретаря РНБО тепер його вже колишній шеф, Генпрокурор Віктор Пшонка, зачитавши відповідний указ Президента.

Минулого четверга глава держави підписав відповідний указ, згідно з яким Рената Равелійовича відправили в «почесне заслання» до РНБО. Після чого керманич ГПУ підписав наказ про переведення свого першого заступника в Раду національної безпеки і оборони. Прощалися з одіозним Кузьміним під час наради з колективом центрального апарату ГПУ, на якій був присутній і секретар РНБО Андрій Клюєв. Отже, Ренат Кузьмін розділив долю багатьох відомих керівників силових структур, які в певний момент ставали непотрібними й після відставки з посад саме в Раді нацбезпеки й оборони непомітно допрацьовували до пенсії.

За неофіційними даними, посаду першого заступника Генпрокурора має великі шанси обійняти Анатолій Пришко, один із заступників пана Пшонки.

Нагадаємо, що Кузьмін на Різницькій курирував розслідування найрезонанснiших справ проти опозиціонерів, у тому числі проти Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, крім того, він курирував і справу проти екс–Президента Леоніда Кучми. Як повідомляла «УМ», перед його переведенням до РНБО в Генпрокуратурі відбулися кадрові зміни, після яких людей Кузьміна «викинули» з керівництва Головним управлінням із розслідувань особливо важливих справ, а саме управління перейменували у Головне слідче управління. Відтак усе очевиднішим є те, що переведення Кузьміна з ГПУ до РНБО є поступкою Києва Євросоюзу перед Вільнюським самітом, де Україна сподівається підписати угоду про асоціацію з ЄС.

Захисник Тимошенко Сергій Власенко вважає цю кадрову ротацію «політичним відстійником» для Кузьміна, якому «не місце в правоохоронних органах, бо ця людина без моралі, без принципів, без совісті, без знань». Водночас екс–глава МВС Юрій Луценко переконаний, що «самозваного інквізитора Кузьміна» перевели саме під тиском Європи. При цьому вимагає не лише пониження в посаді, а й покарання за беззаконня. «Доля Кузьміна має стати показовою для прихильників влади, — переконаний пан Луценко. — Це рішення — важливий сигнал для слухняних виконавців незаконних вказівок. Це знак усім «гвинтикам» та «ентузазістам», що вони ніщо для правлячої «Сім’ї». Дах рано чи пізно впаде, і за «бєспрєдєл» доведеться відповісти».