Хотів «потопити»... і врятував

04.10.2013
Хотів «потопити»... і врятував

Сильвіо Берлусконі в оточенні колег по фракції після несподіваної заяви про готовність підтримати уряд. (Рейтер.)

Сенат Італії позавчора висловив довіру урядові Енріко Летти, хоча він і сам не очікував такого сценарію. Лідер партії «Народ свободи» Сильвіо Берлусконі, який хотів спровокувати розкол урядової коаліції та закликав до проведення позачергових виборів, у день голосування за вотум довіри кабінету Летти несподівано змінив свою позицію. І буквально за кілька хвилин свого виступу в парламенті, вже після звітної доповіді прем’єра, Берлусконі, від якого всі очікували цілком протилежних слів, закликав однопартійців підтримати уряд.

Для того, аби підтвердити його легітимність, Летті потрібно було набрати в Сенаті щонайменше 161 голос. Він міг розраховувати на підтримку принаймні 137 депутатів своєї коаліції, але результат голосування залежав від решти політичних сил. І вони не підвели: за вотум довіри уряду виступили 235 сенаторів, і лише 70 проголосували «проти».

Нагадаємо, минулої суботи Сильвіо Берлусконі відкликав з уряду п’ятьох міністрів своєї партії «Народ свободи», аби помститися Летті за співучасть у так званому «політичному вбивстві за допомогою юстиції». Так 77­річний екс­прем’єр охарактеризував вирок Касаційного суду, який підтвердив попереднє рішення нижчої інстанції про винуватість Берлусконі в податковому шахрайстві. Це загрожує донові Сильвіо виключенням із Сенату, втратою недоторканності і довічною забороною обіймати державні посади.

Однак Енріко Летта прохання «берлусконівських» міністрів про відставку відхилив, заявивши, що колапс уряду стане фатальним для країни. Зрештою войовничий настрій Берлусконі призвів до розколу в його власній партії. Як зазначає «Євроньюз», напередодні голосування стало зрозуміло, що група депутатів із «Народу свободи», всупереч заклику свого лідера, збирається підтримати уряд заради стабільності в країні, яка й без того перебуває в дуже непростій економічній ситуації. Збагнувши, що пошиється в дурні, Берлусконі був змушений «дати задній хід».

Як зазначають італійські оглядачі, намагаючись повалити уряд, Берлусконі перехитрував сам себе — швидше за все, тепер його вплив на італійську політику зменшиться.

Аналітики вважають, що політична криза в Італії може перешкодити проведенню реформ, необхідних для виходу з кризи й розв’язання нагальних проблем. Серед них — великий держборг, рецесія і високий рівень безробіття серед молоді. Міжнародний валютний фонд також попередив, що політична напруженість може завдати італійській економіці великої шкоди.

Нинішній коаліційний уряд Італії було сформовано через два місяці після проведених у лютому дострокових парламентських виборів, на яких не було єдиного переможця. Сильвіо Берлусконі домінував у політиці Італії майже два десятиліття, до остаточного відходу з посади прем’єр­міністра в листопаді 2011 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>