П’ять тисяч замість півмільйона

02.10.2013

66–річну Галину Жулинську, дружину екс–віце–прем’єр–міністра і народного депутата двох скликань Миколи Жулинського, засуджено до п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном три роки. Вирок виніс Шевченківський райсуд столиці ще 16 вересня, але відомо про нього стало лише зараз. Пані Жулинську як колишню голову кредитного союзу «Турбота» визнано винною в перевищенні службових повноважень.

Загалом близько 70 вкладників «Турботи» досі не можуть повернути свої гроші. Утім справу за їхніми заявами ще розглядають слідчi і до суду не передавали. Через це пані Галина відмовляється від коментарів пресі, мовляв, доки не завершаться всі суди, ні пари з вуст.

Щодо вироку Шевченківського райсуду від 16 вересня, то його винесено нібито на користь письменника В’ячеслава Прилюка та його дружини, хоча вони так не вважають. Постраждале подружжя подало заяви щодо неповернення вкладених ними в «Турботу» чималих коштів. Як зазначив «УМ» сам пан В’ячеслав, він вклав у кредитний союз 514 тис. грн., а його дружина — ще 123 тис. грн., загалом 637 тисяч. Саме за заявою подружжя Прилюкiв і було порушено кримінальну справу стосовно пані Жулинської ще в 2011 році.

Уперше Галину Степанівну заарештували правоохоронцi в 2010 році за підозрою у шахрайстві, підробці документів і розкраданні коштів. З того часу три роки тривало слідство і судовий процес, а жінка перебувала на підписці про невиїзд. Сама Галина Жулинська свою вину в суді визнала частково. За її словами, вона дійсно не змогла виплатити гроші за депозитами вкладникам кредитного союзу. Однак це сталося тому, що люди з початком кризи у 2008 році перестали виплачувати кредити, видані «Турботою». Тож нібито в кредитного союзу не було можливості повернути депозити вкладникам.

«Цей вирок для нас нежданий і негаданий — зразок вибіркового корумпованого правосуддя, — обурюється у коментарі «УМ» В’ячеслав Прилюк. — Справу штучно затягували слідство і суд, спочатку нас із дружиною навіть потерпілими не визнали, хоча саме за нашими заявами порушили справу. Суддя поводилася дуже упереджено, безпідставно переносила засідання. Наприклад, зробила перерву, щоб Жулинська з’їздила в санаторій «Зорі України» Державного управління справами».

За словами В’ячеслава Дмитровича, їхні загальні втрати, згідно з сумою депозитів, завданої моральної шкоди та з урахуванням інфляції, згідно з Цивільно–процесуальним кодексом, становлять близько 900 тис. грн. Саме таку суму їм мала б повернути Галина Степанівна. «Але у вироку суддя вказала, що Жулинська має повернути мені 5 тисяч гривень моральної шкоди і ще стільки ж — дружині, а про наші втрати за депозитами на 637 тисяч узагалі не згадала! Ніби тих грошей і не було! Я вклав півмільйона у цю піраміду, а мені пропонують у сто разів менше — обурюється письменник. — Ми вже подали апеляцію на таке рішення, а також написали скарги на ім’я голови Шевченківського райсуду, щоб керівництво зобов’язало привести наші виступи в тексті вироку у відповідність з аудіофіксацією судового засідання. Бо там виходить, що ми такого наговорили, ніби несповна розуму!».

Пан Прилюк вважає кредитний союз «Турбота» класичною пірамідою, оскільки відсотки і депозити там віддавали за рахунок нових вкладників.

ДО РЕЧІ

Кредитну спілку «Турбота» створили ще в 1996 році при Міжнародній організації «Жіноча громада». Установа приймала депозити під 24% річних, кредити видавала під 35—40%. У 2009 році сума депозитів становила майже 20 млн. грн., позик — стільки ж, резервний капітал — 1,3 млн. грн. Головою спілки була Галина Жулинська, спостережну раду очолювала Марiя Драч, дружина поета Івана Драча. Гроші в установу вклали актори Володимир Задніпровський, Олексій Пєтухов, Олексій Вертинський, Володимир Соляник, поет Василь Герасим’юк та інші.

Зараз поверненням грошей займається голова наглядової ради кредитного союзу Марія Драч. «Більшість вкладників розуміє, що ніяких грошей ніхто не крав, — цитує пані Марію газета «Вєсті». — Вони навіть самі телефонують боржникам iз вимогою повернути кредити».

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>