Берлусконі розвалює коаліцію

01.10.2013
Берлусконі розвалює коаліцію

Сильвіо Берлусконі схуд і майже не спить. (Рейтер.)

Прем’єр–міністр Італії Енріко Летта позавчора зустрівся з президентом Джорджо Наполітано, аби обговорити урядову кризу в країні. Вона виникла через критичне погіршення відносин між коаліційними партнерами – прибічниками Летти та представниками партії «Народ свободи» колишнього прем’єра Сильвіо Берлусконі. Президент хотів би уникнути нових виборів, а натомість сформувати нову коаліцію без них. Летта теж вірить, що лівоцентристам може вистачити підтримки в парламенті, аби залишитися при владі.

Водночас глава уряду запевнив, що «не має наміру чіплятися за владу за будь–яку ціну», тож не благатиме депутатів про підтримку завтра, коли парламент розглядатиме вотум довіри його кабінету.

Тим часом Берлусконі, якому в неділю виповнилося 77 років, напередодні запропонував п’ятьом «своїм» міністрам залишити уряд саме з метою домогтися чергових дострокових виборів. Урядовці погодилися, хоча й не були в захваті від цієї ідеї.

Партія Берлусконі виступає проти урядових планів запровадити податок з обігу та підвищити ПДВ у рамках спроб скоротити великий державний борг. Проблеми самого Берлусконі з правоохоронними органами теж розвалюють коаліцію. Екс–прем’єр погрожує остаточно покласти їй край, якщо на цьому тижні його виключать із Сенату за шахрайство з податками. Розгляд цієї справи сенатською комісією запланований на 4 жовтня.

Останні два місяці Берлусконі назвав найгіршими у своєму житті через «абсурдні й наклепницькі звинувачення». «Я не спав 55 діб і за цей час втратив 11 кілограмів ваги по одному за кожен рік ув’язнення!» — скаржиться дон Сильвіо.

Нагадаємо, восени екс–прем’єра засудили до чотирьох років ув’язнення за те, що його корпорація «Медіасет» у 2002—2005 роках займалася фінансовими махінаціями під час придбання прав на демонстрацію американських фільмів. У серпні цього року вирок підтвердив касаційний суд. А в червні суд Мілана визнав політика винним у сексуальних стосунках із на той час неповнолітньою стриптизеркою Рубі. За цією справою Берлусконі загрожує сім років в’язниці і пожиттєва заборона обіймати будь–які державні посади.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>