Непристойні жести

01.10.2013
Непристойні жести

Рятувальники несуть тіло загиблого в результаті теракту на ринку Пешавара. (Рейтер.)

Поки на південному заході Пакистану ховають загиблих від землетрусу тижневої давності, в результаті якого загинуло, за останніми даними, щонайменше 800 людей, на північному заході — інша біда. У неділю на одному з ринків міста Пешавар, розташованому поряд із поліцейським відділком, від вибуху замінованого автомобіля загинули 33 й отримали поранення близько 50 людей.

Епіцентр вибуху розташований лише за 300 метрів від християнської церкви, біля якої теракт було скоєно 23 вересня. Тоді в натовпі вірян підірвалися двоє смертників. Загинула 81 людина, понад 130 отримали поранення. Відповідальність за теракт взяло на себе нещодавно створене угруповання «Джунуд аль–Хіфса», пов’язане з рухом «Талібан» у Пакистані. Саме це угруповання розстріляло в червні на горі Нангапарбат десятьох альпіністів, серед яких було і двоє українців.

Після теракту тиждень тому представник організації Ахмед Марват заявив, що «Джунуд аль–Хіфса» й надалі вбиватиме іноземців та немусульман, поки США не припинять атаки своїх безпілотних винищувачів по осередках терористів у Пакистані.

А за два дні до вибу­ху на базарі, минулої п’ятниці, в повітря злетів автобус, що по завершенні робочого тижня перевозив держслужбовців із Пешавара в їхнє рідне місто Чарсадда на вихідні. Загинуло 17 людей, ще 42 отримали поранення, в тому числі тяжкі, тож кількість жертв може збільшитися. Міну було закладено в задній частині автобуса, який був забитий ущерть — люди їхали навіть на даху.

Активізація терористів у Пешаварі неабияк непокоїть як місцеву, так і державну владу. Проте впоратися з проблемою поки що не здатна ні перша, ні друга. Новий прем’єр–міністр Пакистану Наваз Шаріф намагається залучити «Талібан» до переговорів. Із цією метою 21 вересня він зробив «примирливий жест» — із в’язниці випустили одного із засновників ісламістського руху в Афганістані, муллу Абдула Гхані Барадара. Проте, як свідчать подальші події, «примирення» таліби розуміють дещо інакше, ніж пакистанська влада.

До речі, під час останніх двох терактів Шаріф перебував у Нью–Йорку, де брав участь у сесії Генеральної Асамблеї ООН. І, зокрема, зустрівся з прем’єр–міністром Індії Манмоханом Сінгхом. Глави урядів обговорили ще одну гарячу для обох держав точку — ситуацію в спірному регіоні Кашмір. Обоє прем’єрів висловили готовність до переговорів та порозуміння, проте переговори було затьмарено ще одним терактом 26 вересня десятеро людей загинули в результаті штурму бойовиками поліцейської дільниці і військової бази в індійській частині суперечливої території. Сінгх назвав напад «варварським» і таким, що мав на меті зірвати переговори, проте «цієї мети терористам досягти не вдалося».

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора зранку в Багдаді в результаті серії вибухів загинуло щонайменше 42 і було поранено понад 100 людей.

Тільки впродовж суботи–неділі в Іраку загинуло щонайменше 47 людей. З них 27 стали жертвами терориста–смертника, який підірвав себе в шиїтській мечеті селища Муссайя, що за 50 км від Багдада. Як повідомляє «Євроньюз», вибух пролунав, коли віруючі зібралися на похорон. Ще 35 осіб отримали поранення.

У столиці Курдського автономного регіону на півночі Іраку терористи–смертники атакували штаб–квартиру місцевої поліції, але силовикам вдалося відбити напад. Під час перестрілки загинуло шість і поранено 36 людей.

Ще 14 осіб загинули в результаті терактів у Багдаді, Мосулі та Кіркуці. З початку вересня в Іраку вбито загалом понад 800 людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>