До Європи — під звуки скрипки

01.10.2013
До Європи — під звуки скрипки

Кожен із нас підтримує ідею євроінтеграції в міру своїх сил і можливостей. Відомий скрипаль і композитор Кирило Стеценко до Міжнародного дня музики, який відзначається сьогодні, приурочив скрипковий концерт «ЄС МУЗИКА». Концерт відбудеться 1 жовтня в київському Будинку актора.

«У часи новітньої культурної дипломатії цей інструмент називають soft power, — пояснює ідею проекту Кирило Стеценко. — Україна переживає один із найдраматичніших періодів своєї новітньої історії. Адже тепер вирішується питання про підписання Угоди про асоціацію з ЄС. У моєму розумінні євроінтеграція — це не лише політичні, економічні чи правові аспекти взаємодії держав. Для мене як для митця це, насамперед, духовна, культурна єдність людей. Ми маємо відчувати, що належимо до єдиного гуманітарного простору, що наші духовні цінності тотожні».

Концерт розпочнеться символічним виконанням гімнів європейських країн, серед яких буде і гімн України. Початок і фінал цього параду гімнів складатиме «Ода до радості» — визнаний гімн Європейського Союзу. Також у концерті прозвучать твори геніїв європейського скрипкового мистецтва: Кореллі (Італія), Рамо (Франція), Баха (Німеччина), Моцарта (Австрія), Венявського (Польща), Бартока (Угорщина), Дініку (Румунія) та Скорика (Україна). На концерт запрошено послів країн ЄС в Україні.

Разом із Кирилом Стеценком на сцені Будинку актора виступить його донька Ксеня, лауреат Міжнародного конкурсу «Вівальді–333». Акомпануватиме виконавцям дипломант міжнародних конкурсів Наталя Строчан (фортепiано).

«ЄС МУЗИКА» — це одна із задумок концептуальної програми Кирила Стеценка під назвоюї «Галерея скрипкових геніїв». «Їхня мета — відстежити розвиток світового скрипкового мистецтва у п’яти вимірах: артисти, композитори, майстри, педагоги, дослідники. Гастрольна експозиція триває шість років. Вона у хронологічній послідовності знайомить зі скрипковою музикою Італії, Франції, Німеччини, Австрії, Іспанії, Польщі, Бельгії, Фінляндії, Норвегії, України, Британії, США та інших країн», — говорить Стеценко.