ФАРЄ: злочин і кара

01.10.2013

Відбірковий матч чемпіонату світу 2014 року між збірними України та Польщі 11 жовтня в Харкові пройде без глядачів. Збірній України заборонено грати на стадіоні «Арена Львів» до закінчення відбіркового турніру ЧС–2018 включно. Також Федерація футболу України оштрафована на 45 тис. швейцарських франків. Таке рішення ухвалив дисциплінарний комітет Міжнародної федерації футболу (ФІФА) на засіданні 27 вересня на підставі рапортів арбітра та інспектора матчу Україна — Сан–Марино, який відбувся 6 вересня у Львові, а також доповіді спостерігача організації ФАРЄ («Футбол проти расизму в Європі»).

За висновком представника ФАРЄ, львівські вболівальники допустили расистські й дискримінаційні прояви, «вивішуючи неонацистські знамена, імітуючи крики і жести мавп, а також демонструючи нацистське вітання».

Представники галицьких та взагалі націоналістичних навколофутбольних кіл відзначають, що представником ФАРЄ є член лівацького фан–руху київського «Арсеналу» Павло Клименко, близький до євразійських організацій із центром у Москві. А значить, він — особа упереджена. Водночас перед дискваліфікацією українських стадіонів лунали заяви поляків про розгул «нацизму» на наших трибунах. Тим часом саме збірна Польщі конкурує з українцями за путівку на ЧС–2014, доля якої може вирішитися в Харкові 11 жовтня.

І все ж таки. ФІФА ухвалювала своє рішення не на підставі демонстрації на стадіоні у Львові портретів Романа Шухевича та прапора УПА. Зафіксовано серйозніші докази нацистських проявів — лідери НН та цифри 88 на прапорах і футболках, що в кодуванні ультраправих означає «Хайль Гітлер!», неонацистське гасло «Гуд найт, лефт сайд», прапори дивізії СС «Галичина», а також мавпяче «гукання» великої групи вболівальників після голу, забитого бразильцем Едмаром. Тоді ж були й жести нацистського вітання, ну й масове застосування фаєрів, що нормами ФІФА заборонено.

Тож формальний привід для претензій був. Варто зазначити, що ФІФА забороняє використання політичних гасел і символіки на стадіонах у будь–якому разі — хоч свастики, хоч «Так, Ющенко». А в даному випадку маємо справу з вужчим сегментом забороненої символіки, яку Міжнародний футбольний союз, як каже віце–президент УЄФА Григорій Суркіс, узагалі відстежує «під мікроскопом». Тож навіщо носити на стадіон на ігри збірної України дуже неоднозначні символи, проти яких активно бореться вся демократична Європа?

Інша річ — поточний політичний і спортивний момент. Якби ФІФА і ФАРЄ неухильно дотримувалися букви своїх законів, то без глядачів останнім часом грали б і серби, і росіяни, і грузини, і ті ж таки поляки. А так — жорстоко карають саме Україну, яка прямує на ЧС–2014 і в Євросоюзу одночасно.

Григорій Суркіс у коментарях українському телебаченню висловив згоду підтримати Україну під час розгляду апеляції на рішення ФІФА. За його словами, ще є шанс провести важливий матч у Харкові з глядачами. Учора ж стало відомо, що президент ФФУ Анатолій Коньков відбув до штаб–квартири ФІФА в Цюріх для представлення інтересів України у справі про апеляцію.

Водночас слід розуміти: нацистів — а не просто націоналістів–патріотів — у наших фанатських рухах справді вистачає. І фільтрувати їх — справа не лише ФІФА, це завдання для самої України. Якщо цього не робити — ФІФА надалі каратиме ще суворіше, аж до зняття очок чи дискваліфікації збірної взагалі. Тож не потрібно давати приводів.