Протіеріє, запалюй!

01.10.2013
Протіеріє, запалюй!

Жриці запалюють перший смолоскип від дзеркала, що відбиває сонячні промені. (Рейтер.)

Калавріта — Патри — Месолонгіон — Агрініоні — Карпенісіон. Такий маршрут містами Греції подолав Олімпійський вогонь Сочі–2014 учора. Запалили його напередодні, в неділю, на території стародавньої Олімпії.

За традицією, іскру було отримано від сонячних променів у храмі Гери, де у VIII ст. до н. е. й зародилися Олімпійські ігри. Церемонію провели 21 актриса, що зображували жриць. До параболічного дзеркала, що сфокусувало енергію сонця, смолоскип піднесла жриця на ім’я Протіерія.

Першим російським факелоносцем олімпійського вогню зимових Ігор–2014 став форвард хокейної збірної Олександр Овечкін, який прийняв естафету від 18–річного грецького лижника Янніса Антоніу. Титулований хокеїст заявив, що це був найкращий момент його життя. Овечкін прибув на церемонію до Греції, перервавши передсезонний збір у складі клубу НХЛ «Вашингтон кепіталз».

Упродовж п’яти днів — до 5 жовтня — вогонь мандруватиме по Греції до Афін, після чого 7 жовтня в Москві стартує 123–денний російський етап естафети, який завершиться в Сочі 7 лютого — в день початку ХХІІ зимових Олімпійських ігор.