Чемпіонат зі жбурляння біляшів?

01.10.2013
Чемпіонат зі жбурляння біляшів?

Героєм матчу в Харкові став Марко Девич (№33), в активі якого три забиті м’ячі. (УНІАН.)

Як би це прикро не звучало, але з кожним роком наша країна все більше занурюється в безодню бруду — духовного та матеріального. Поля недопалків, що рясніють на зупинках громадського транспорту, гори сміття, залишеного в природних зонах відпочинку, неповага на дорогах, нецензурна лайка в побуті — усе це стало невід’ємним атрибутом українського соціуму. Хтось запитає, як усе це стосується спорту, зокрема футболу? На думку, автора цих рядків, — безпосередньо. Відсутність елементарної вихованості та взаємоповаги в повсякденному житті перекинулося й на зелені поля та трибуни стадіонів, де, схоже, вважається нормою кидатися біляшами та кріслами, посилати співрозмовників на три літери, демонструвати непристойні жести, влаштовувати протизаконні шоу з вибухами та феєрверками, бити опонентів нишком у спину або зараховувати «нерегламентовані» голи. Усе це — супровід футбольних матчів лише за кілька останніх тижнів.

У пошуках винного

Здавалося б, антисоціальні дії в нашому футболі мали б бути припинені й жорстко покарані відповідною контролюючою інстанцією. Однак дисциплінарний комітет ФФУ у виховних питаннях останнім часом проявляє м’якотілість, «нагороджуючи» «піротехніків» вельми скромними (як для клубів) фінансовими штрафами або ж, як у випадку з небаченим вандалізмом на арені «Севастополя», виписуючи умовну дискваліфікацію.

А от у ФІФА сюсюкатися не стали і на витівки львівських ультрас, котрі на матчі Україна — Сан–Марино запалили кілька фаєрів, припустилися расистських випадів та «засвітили» нацистські символи, відреагували дуже суворим покаранням. П’ятирічна дискваліфікація «Львів–арени» та припис збірній зіграти матч проти поляків на ОСК «Металіст» без глядачів розділили вітчизняну футбольну спільноту на два табори — «невинний Львів» та «ображений Харків».

Здавалося, що «кровожерливий» вердикт ФІФА — нагода виправитися для нестримних фанів, стати на цивілізованіший шлях. Однак, здається, такі удари нас нічого не вчать. Уже після оприлюднення вердикту ФІФА у справі «Львів–арени» вітчизняний футбол знову подарував контролюючим органам із Європи поживу для роздумів. Під час донецького дербі на трибунах стадіону «Металург» пролунали нацистські вітання. В усій «красі» показали себе й полтавські фанати, які жбурнули в наставника «Динамо» Олега Блохіна згортком біляшів.

За словами Олега Володимировича, перепало йому й від правоохоронців. «Майор міліції, з’ясувати прізвище якого мені не вдалося, послав мене на три літери», — заявив на післяматчевій прес–конференції наставник «Динамо», ображений на те, що міліціонер звертався до нього на «ти»: «йди туди!».

Власне, події, що розгорталися позавчора під трибунами стадіону «Ворскла», виявилися цікавішими, ніж сама гра господарів та киян. Попри чотири забиті м’ячі, полтавська футбольна битва вийшла сумбурною й досить нудною. Футболісти обох команд приділяли більше уваги суперечкам та дрібному фолу, ніж конструктивним та видовищним діям. Тож не дивно, що на перший план вийшов арбітр Віталій Годулян. На думку Блохіна, він «притісняв» інтереси гостей. «Попрошу, щоб його більше не призначали на матчі «Динамо», — так відгукнувся керманич «Динамо» про Годуляна, який «поставив» у ворота «біло–синіх» пенальті та вилучив за неспортивну поведінку Брауна Ідейє.

Одеський рефері в боргу не залишився. Він пішов на порушення регламенту і зробив доступним громаді внутрішню інформацію — рапорт матчу, повідомивши, що адміністратор «Динамо» Олександр Чубаров «припустився нецензурних висловів на адресу арбітра».

Шкода, але вкотре поєдинок за участю київського «Динамо» перетворився на закулісне з’ясовування стосунків. Тоді як відставання «біло–синіх» від лідера першості — «Металіста» — зросло до 11 пунктів. Щоправда, у світлі невиразних результатів «Шахтаря», який також солідно відстав від харків’ян, динамівський провал виглядає не так і катастрофічно. А «Металіст» відривається від обох учорашніх грандів дедалі відчутніше.

Нічия з історичним присмаком та здобутки лідерів

Те, що в Мірчі Луческу не все гаразд з ігровими побудовами, засвідчило донецьке дербі. За всю історію таких протистоянь «метадонам» лише втретє вдалося відібрати очки у грізного й титулованого сусіда.

Підопічні росіянина Сергія Ташуєва вигравали 2:0 і мали чудову нагоду завдати історичної першої поразки «гірникам» у чемпіонатах України, проте від фіаско «Шахтар» урятував хорватський бразилець Едуардо Да Сильва, який зрівняв рахунок (2:2). А на останній хвилині Мораєш змарнував чудову нагоду знову вивести господарів уперед, коли під час виходу сам на сам з Андрієм П’ятовим перекинув м’яч не лише через голкіпера, а й повз ворота.

«Рахунок не по грі. Ми повинні були забити дев’ять або десять м’ячів», — розводив руками Луческу, при цьому визнаючи феєричну гру кіпера «МД» Олександра Бандури. Хай там що, а чинним чемпіонам вистачило й одного очка, аби знову повернутися в призове тріо, потіснивши «Чорноморець». Команда Романа Григорчука у Дніпропетровську перервала свою семиматчеву (!) переможну серію. Попри напівпорожню «Дніпро–арену», підопічні Хуанде Рамоса зіграли проти авторів головної несподіванки першої частини чемпіонату з усією віддачею, за що отримали після гри компліменти від Григорчука. Щоправда, остаточно схилити шальки терезів на свою користь господарям допомогло неоднозначне вилучення на 70–й хвилині головного бомбардира «моряків» Олексія Антонова, який ще недавно грав саме за «Дніпро».

А от кращий голеадор усього ЧУ — «металіст» Марко Девич — після серії дублів вистрелив хет–триком, і це звершення допомогло його команді вирвати непросту перемогу в одного з аутсайдерів ПЛ — запорізького «Металіста». «На підсумок протистояння вплинуло вилучення нашого гравця», — бідкався наставник запоріжців Сергій Пучков.

Парадокс, але й керівництво «Металіста» було незадоволене роботою київського рефері Сергія Березки. «Є два арбітри в Україні, які ненавидять «Металіст», — обидва на літеру «Б»: — Бойко та Березка», — віце–президент харківського клубу Костянтин Пивоваров на своїй сторінці у «Фейсбуці» в такий спосіб відгукнувся про провідних вітчизняних рефері. Що ж тоді казати київським динамівцям про Віталія Годуляна, автор­ству якого належать три останні вилучення «біло–синіх»?

Справи аутсайдерів

Як не дивно, але лідер нинішнього сезону за здобутими червоними картками — луцька «Волинь» — цього разу, гостюючи в Луганську, обійшовся без радикальних покарань. Щоправда, від поразки підопічних Віталія Кварцяного це не вберегло. Попри те, що практично всі спортивні ЗМІ вже відправили у відставку головного тренера «Зорі» Юрія Вернидуба, саме під його керівництвом господарі перервала триматчеву серію поразок. Луганчанам, які болісно переживають смерть Максима Білого, допоміг розправити крила дубль темношкірого француза Янніка Болі.

Після низки невдач відкрилося друге дихання й у «Говерли». Ужгородська команда вперше у своїй історії спромоглася на гостьовий гол у ворота «Іллічівця», який приніс підопічним В’ячеслава Грозного другу перемогу у двох останніх турах.

А от «Таврія» знову зазнала поразки й лишається на останній позиції з трьома очками. Грецький тренер кримчан Янніс Христопулос так прокоментував матч у Львові: «Карпати» — дуже хороша команда. Протягом матчу ми намагалися змінити нашу стратегію, але не змогли досягти того результату, який планували. Звичайно, нам не вистачало травмованих гравців. На жаль, у мене дуже обмежений ви­бір виконавців. Проте я задоволений спробами, які продемонстрували мої хлопці. Вся Україна бачить, що наша команда б’ється у кожній грі. У нашому становищі нам тільки це й залишається. Я вірю, що «Таврія» залишиться в елітному дивізіоні. Більше того, у це вірять усі в клубі».

КУБОК УКРАЇНИ

Останній матч 1/16 фіналу «Нива» (Тернопіль) — «Украгроком» (Головківка) — 3:0 (Мельник, 4, 29 (пен.); Кікоть, 47; вилучення: Кікоть, 83 («Н»)),

Жеребкування 1/8 фіналу: «Десна» — «Металург» (З), «Тернопіль» — «Ворскла», «Славутич» — «Авангард», «Карпати» — «Металіст», «Миколаїв» — «Шахтар» (Д), «Нива» — «Арсенал», «Чорноморець» — «Дніпро», «Шахтар» (Свердл.) — «Динамо».

Матчі відбудуться 30 жовтня.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 11–й тур

«Зоря» — «Волинь» — 2:0

Голи: Болі, 72, 81

6 000 глядачів

«Металург» (Д) — «Шахтар» — 2:2

Гол: Ракицький, 24 (у свої ворота); Мораеш, 51 — Тейшейра, 54; Едуардо, 82

3 500 глядачів

«Дніпро» — «Чорноморець» — 2:0

Голи: Калинич, 45; Коноплянка, 75

15 397 глядачів

«Іллічівець» — «Говерла» — 0:1

Голи: Кочиш, 24

5 500 глядачів

«Карпати» — «Таврія» — 2:1

Голи: Зеньов, 77; Буссаїді, 78 (у свої ворота) — Пластун, 47 (у свої ворота)

7 000 глядачів

«Ворскла» — «Динамо» — 2:2

Голи: Яхович, 33; Громов, 45 (пен.) — Беланда, 40; Аруна, 90+1

Вилучення: Ідейє, 51 („Д”)

12 500 глядачів

«Металіст» — «Металург» (З) — 3:2

Голи: Девич, 18, 23, 76 — Штурко, 45, 61

26 250 глядачів

«Арсенал» — «Севастополь» — грали вчора ввечері

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Металіст» 11 9 2 0 26–7 29

2. «Дніпро» 11 8 2 1 21–9 26

3. «Шахтар» 11 7 2 2 24–11 23

4. «Чорноморець» 11 7 2 2 13–8 23

5. «Динамо» 11 5 3 3 15–14 18

6. «Ворскла» 11 4 5 2 17–16 17

7. «Зоря» 11 4 3 4 15–11 15

8. «Металург» (Д) 11 4 2 5 15–16 14

9. «Севастополь» 10 3 4 3 14–16 13

10. «Іллічівець» 11 4 1 6 8–10 13

11. «Карпати» 11 3 4 4 9–12 13

12. «Волинь» 11 3 3 5 10–19 12

13. «Говерла» 11 3 1 7 11–16 10

14. «Арсенал» 10 2 1 7 7–18 7

15. «Металург» (З) 11 1 3 7 12–18 6

16. «Таврія» 11 1 0 10 6–22 3

Бомбардири: Девич («Металіст») — 13, Селезньов («Дніпро») — 7,

Л. Адріано («Шахтар»), Болі («Зоря»), Штурко («Мет. З»), Зозуля («Дніпро»), Мбокані («Динамо») — 5.

ПЕРША ЛІГА

12–й тур. «Полтава» — «Авангард» — 1:1 (Насібулін, 56 — Ковальов, 17), «Олімпік» — «Динамо–2» — 3:1 (Дорошенко, 43 (пен.), Гришко, 49; Заїка, 76 — Яремчук, 89), «Суми» — «Нафтовик» — 0:2 (Артюх, 68; Павелько, 81), «Сталь» — «Миколаїв» — 1:0 (Батюшин, 3), «Буковина» — «Зірка» — 0:1 (Галенко, 33), «Десна» — «Олександрія» — 2:0 (Картушов, 20 (пен.); Чуланов, 90+3), «Нива» — «Геліос» — 1:1 (Б. Баранець, 45 — Давидов, 64), «Геліос» — «Авангард» — 2:2 (Давидов, 28; Ковальов, 40 (у свої ворота) — Швидкий, 17; Малиш, 34), «Украгроком» — «Титан» — грали вчора ввечері.

Лідери: «Сталь» — 25, «Олімпік» — 24, «Олександрія» — 22, «Суми» — 20, «Нафтовик», «Авангард» — 19, «Полтава», «Зірка» — 17.

Бомбардири: Качур («Геліос»), Сергійчук («Миколаїв») — 7.