Дорога до здорового серця

26.09.2013
Дорога до здорового серця

Біг — назустріч здоров’ю.

З 23 вересня в Україні триває тиждень серця: третій рік поспіль таку ініціативу разом із громадськістю втілює Міністерство охорони здоров’я України. У структурі смертності серцеві недуги, згідно зі статистикою, займають майже 66 відсотків. Від гіпертонії — найпоширенішого захворювання системи кровообігу — нині потерпають понад 12 мільйонів українців — фактично кожен четвертий... Лікарі невтомно наголошують: підвищений артеріальний тиск, якщо його ігнорувати і не вдаватися до профілактики і лікування, призводить до інфарктів та інсультів. Саме тому так важливо брати хворобу «під контроль», зауважує заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов. З цією метою, каже він, торік МОЗ розпочало реалізацію пілотного проекту з державного регулювання цін на лікарські засоби для гіпертоніків. «За результатами проекту, ціни на необхідні і найбільш ефективні ліки знизилися майже на 20%, — повідомив заступник міністра. — А до лікарів звернулося втричі більше хворих, ніж два роки тому. Ми поступово перетворюємо хворих на пацієнтів, які системно лікуються. Важливо, що завдяки частковому відшкодуванню вартості ліків пацієнти, які купують їх за рецептом, вже заощадили 30 мільйонів гривень».

Цей пілотний проект, за словами Олександра Толстанова, постійно удосконалюється. «Нещодавно до переліку ліків, на які можна отримати знижку від держави, включено і комбіновані препарати, — додає пан Олександр. — Також умови проекту так змінено, що більшість ліків пацієнт, який має рецепт від лікаря, зможе отримати з 90% знижкою, тобто майже безкоштовно. Це доводить, що системне лікування сьогодні стало доступнішим, ніж самолікування. А контроль гіпертонії дозволить попередити ускладнення, які часто призводять до летального фіналу».

Однак багатьох ускладнень можна уникнути і без застосування ліків — завдяки вчасній профілактиці. «Часто підвищений тиск стає наслідком нездорового способу життя. Наприклад, його провокують куріння та неправильне харчування, — наголошує головний позаштатний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко. — Сьогодні українці їдять забагато солі, а це одна із причин підвищення тиску. Так, у середньому українець споживає 12 грамів солі на добу, тоді як рекомендована норма — 4 грами. Також не варто вживати лікувальні мінеральні води замість столових. Адже вони насичені солями. І, звичайно, кожному потрібні легкі фізичні вправи чи хоча б звичайні прогулянки. Ці прості рекомендації дозволять знизити тиск».

У рамках Всеукраїнського тижня серця в країні відбувається низка заходів, спрямованих на підвищення поінформованості українців про методи профілактики серцево–судинних захворювань та популяризацію здорового способу життя. Зокрема, в 560 поліклініках працює «Майстерня здоров’я», де всі охочі можуть виміряти тиск та отримати відповідні рекомендації лікарів. Фіналом заходів стане гра–квест «Дорога до здорового серця», яка відбудеться в Києві 28 вересня, напередодні Всесвітнього дня серця. Гра передбачає пізнавальні ігри та конкурси для всіх — від малюків до літніх людей. Переможе той, хто найкраще знає правила здорового способу життя.

ДО РЕЧІ

Корисні поради для здоров’я серця і судин:

* Не переїдайте — нездорова їжа та надмір спожитих страв сприяють ожирінню, розвитку цукрового діабету, хвороб серця.

* Не паліть і відучуйте від цієї шкідливої звички своїх близьких: пасивне куріння так само небезпечне.

* Обмежте час, проведений перед телевізором. Тривале нерухоме сидіння, як і малорухливий спосіб життя, сприяє підвищенню ваги і артеріального тиску.

* Викорінюйте гнів, злість і пригнічений настрій. Вчені давно довели: негативні емоції негативно впливають на здоров’я і самопочуття.

* Не замикайтеся тільки на роботі і домі, не ховайтеся від зовнішнього світу. Відкриті люди, які мають друзів, родину, не ховаються від світу — щасливі і живуть довго.

* Регулярно займайтеся спортом — це зміцнює серце і судини, покращує настрій. Але пам’ятайте, що організму також потрібен перепочинок. Тому шукайте золоту середину.

* Не зловживайте алкоголем.

* Регулярно перевіряйте стан свого здоров’я: періодично вимірюйте тиск, здавайте контрольний аналіз крові.

* Обмежте вживання червоного м’яса — замініть його м’ясом птиці і рибою.

* Приймайте лише ті препарати, які вам призначив лікар.

* Споживайте більше овочів і фруктів, спробуйте замінити ними здобні булочки, солодощі та іншу некорисну їжу.

* Зменшіть споживання солі.

* Не ігноруйте такі симптоми, як головний біль, підвищений тиск. Обов’язково порадьтеся з лікарем.

* Займайтеся улюбленою справою. Робіть те, що ви любите, і будете частіше відчувати приємні емоції. А гарний настрій — найкращий ключ до здоров’я.