«Хай Юля ще місяць–два зачекає...

26.09.2013

Питання колишнього Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко вирішуватимуть після звіту місії Кокса—Квасневського 21 жовтня, переконаний Президент України Віктор Янукович. Про це він заявив у Нью–Йорку на зустрічі з главами держав «Групи друзів України» (Польщі, Словаччини, Естонії, Латвії, Болгарії, Хорватії та Словенії), яка була присвячена підписанню угоди про асоціацію з ЄС, повідомляє прес–служба Президента.

«Президенти скористалися можливістю в рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН обмінятися думками напередодні дуже важливої як для України, так і ЄС події — саміту «Східного партнерства». Підбили своєрідні підсумки тієї роботи, яку ми разом зробили, — відзначив Віктор Янукович пізніше представникам ЗМІ. — На шляху євроінтеграції України залишилося ще кілька питань, зокрема, законодавство щодо прокуратури і виборів, а також питання екс–Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко».

Глава держави зауважив, що позиція України щодо «питання Тимошенко» залишається незмінною, однак пропонує дочекатися звіту місії Кокса—Квасневського, який має бути озвучений менш ніж за місяць, і «тоді все стане на свої місця».

При цьому Віктор Федорович у інтерв’ю агенції Bloomberg заочно звернувся й до самої Юлії Володимирівни: мовляв, було б непогано, якби вона ходила до суду. «Українське законодавство не дозволяє звільнити Юлію Тимошенко або послати її на лікування до Німеччини, крім того, вона очікує вироків у інших справах проти неї, — сказав Президент Янукович. — Питання Тимошенко дуже складне, але його вирішення було б простішим, аби вона відвідувала судові засідання, та пані Тимошенко відмовляється».

Водночас екс–голова Європейського парламенту Пет Кокс в інтерв’ю телеканалу ТВі заявив, що місія Європарламенту зі спостереження за вирішенням в Україні проблеми вибіркового правосуддя передала представникам влади країни кілька пропозицій для вирішення справи Тимошенко. Тобто м’яч на українському полі й чекати аж до звіту місії в жовтні не обов’язково.

«Ми маємо кілька пропозицій виходу з цієї ситуації. Не раз і не двічі надавали їх українським партнерам. І нині очікуємо на рішення Президента Януковича, — каже Пет Кокс. — Майбутні два тижні будуть визначальними для підготовки висновків щодо виконання Україною критеріїв Європейського Союзу, необхідних для підписання угоди про асоціацію. Ми представимо нашу доповідь у середині жовтня. Через тиждень в Європарламенті буде голосування. Депутати ухвалять рішення щодо того, як Україна впоралася з проблемою вибіркового правосуддя і чи готова до угоди про асоціацію. Того ж тижня на нараду зберуться міністри закордонних справ усіх 28 країн–членів Євросоюзу, вони також винесуть свій вердикт».

За словами пана Кокса, Україна, ухваливши частину необхідних законів, «уже досягла значного прогресу, хоча ми досі маємо важливі справи, які треба вирішити, і продовжуємо напружено працювати у справі пані Тимошенко». Екс–керівник Європарламенту додає, що від доповіді місії залежить доля угоди про асоціацію України з ЄС.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, від євродепутата Павела Залевські громадськості стало відомо, що Європарламент заслухає звіт Кокса—Квасневського 15 листопада, а не жовтня, як планувалося раніше. За три дні після цього — 18 листопада — буде ухвалено рішення щодо підписання угоди про асоціацію з Україною.