Шлях до Великої Європи

26.09.2013
Шлях до Великої Європи

Віктор Янукович під час виступу на 68–й сесії Генасамблеї ООН. (Рейтер.)

Окрім промови «господаря», президента США Барака Обами, головним «цвяхом програми» на відкритті загальних дебатів 68–ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй у Нью–Йорку став виступ нещодавно обраного президента Ірану Хасана Рохані. Поміркований наступник одіозного Махмуда Ахмадінежада заявив, що Тегеран готовий до переговорів щодо своєї ядерної програми, а Іран є «запорукою стабільності» у Близькосхідному регіоні. Президент запевнив, що іранська влада не має на меті володіння ядерною зброєю, але водночас і від використання мирного атому відмовлятися не збирається. Словом, спіч Ро­хані мав сподобатися Бараку Обамі, який у своєму виступі поклав великі надії на нового очільника Ірану і наголосив, що Білий дім готовий дати Тегерану «ще один шанс».

На тлі загальної стурбованості Близьким Сходом виступи інших державних лідерів з високої трибуни Генасамблеї викликали в залі менший ажіотаж. І до промови Президента України Віктора Януковича прислухалося дещо менше вух, ніж до Обами чи Рохані. Але серед тих, хто уважно ловив кожне його слово, були вельми поважні в світовому масштабі особи. Що менше часу залишається до листопадового саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі, то більша відповідальність лежить на українській владі й особисто на главі держави. І хоча від нього чекають передусім справ, від слів також залежить багато.

У своєму виступі Янукович укотре запевнив світову спільноту в невідворотності наших євроінтеграційних прагнень. «Україна робить свій внесок у проект Великої Європи, який об’єднує інтереси й цілі розвитку країн заходу і сходу нашого континенту. Вірю, що підписання в листопаді цього року Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, включно із створенням всеохопної і поглибленої зони вільної торгівлі, стане важливим інструментом підвищення добробуту громадян України і, відповідно, сприятиме досягненню нашою країною цілей розвитку тисячоліття», — наголосив Президент.

І розповів про те, як старається влада, покращуючи життя громадян: «Фундаментальною основою внутрішніх перетворень в Україні й надалі залишатиметься верховенство принципу соціальної справедливості. Реалізується найбільш масштабна за новітню історію держави програма реформ, спрямована на здійснення соціально–економічних перетворень та зміцнення демократичного устрою та верховенства права».

Звісно, є ще над цим працювати: «Ми прагнемо закріпити наявну позитивну динаміку багатьох ключових показників національного розвитку. Серед таких індикаторів — подолання бідності, забезпечення якісної освіти, збереження довкілля, покращення здоров’я матерів, зменшення дитячої смертності тощо».

У багатьох ці обіцянки викликали скептичну посмішку. Та є в офіційного Києва щонайменше один здобуток, якому міжнародна спільнота аплодує без вагань. Про нього й нагадав Янукович, заявивши, що Україна в ході нинішньої сесії Ген­асамблеї ініціюватиме проведення конференції з питань подальшого нерозповсюдження ядерної зброї. У 2014–му виповнюється рівно 20 років відтоді, як наша держава відмовилася від свого ядерного арсеналу, «зробивши безпрецедентний внесок у безпрецедентне ядерне роззброєння».

У цьому контексті Віктор Янукович слушно нагадав державам, які взяли на себе місію гаранта безпеки України після підписання цього договору, про важливість дотримання зобов’язань.

Окрім того, Янукович заявив, що Україна закликає міжнародну спільноту до мирного врегулювання конфлікту в Сирії, вітає розробку США і Росією плану зі знищення хімічної зброї і водночас стурбована стагнацією переговорного процесу з модернізації Ради Безпеки ООН. «Вважаємо, що реформування має неодмінно передбачати облік у законних інтересах усіх регіональних груп, у тому числі Східноєвропейської. Йдеться про необхідність надання державам нашого регіону одного додаткового місця для постійного членства у складі розширеної Ради Безпеки», — наголосив гарант, зазначивши, що Україна сподівається на обрання до складу Радбезу на період 2016–2017 років.

ПОГОВОРИЛИ

 

Віктор Янукович розповів журналістам, про що спілкувався з Бараком Обамою під час церемонії фотографування та рукостискання в рамках офіційного прийому від імені президента США. «Ми дуже коротко обмінялися інформацією по Сирії. Я підтвердив, що будь–який мирний шлях завжди краще будь–якої, навіть короткої війни, яка веде до гуманітарної катастрофи». Встиг Президент згадати і про євроінтеграцію України — зайвий раз запевнив Обаму, що «ми йдемо цим шляхом упевнено». І «ця інформація була також прийнята».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>