«Запоріжжя» — не безхатченко

20.09.2013

Єдиний у складі Військово–Морських сил України підводний човен «Запоріжжя» вреш­ті–решт одержав змогу потрапити до складу сил постійної бойової готовності нашого флоту. Ще 23 квітня цього року (див. «До чужого — по своє…») наша газета писала, що «старший брат» унеможливлює бойовий статус єдиної української субмарини. Яким чином? А Міноборони РФ ніяк не виділить для «Запоріжжя» причал у Севастополі. Після розподілу Чорноморського флоту СРСР його «українську частку» вимушено перевели у Балаклаву, яку невдовзі оголосили демілітаризованою зоною; усі ж базовані в Севастополі кораблі бойовий статус можуть мати безпроблемно.

Після багаторічних перемовин у царині військової дипломатії правову колізію довелося буквально, з огляду на спротив російської сторони, розрубати.

Після спільних російсько–українських навчань «Фарватер миру», а також святкування Дня ВМФ України і Дня ВМС РФ, яке відбулося в Севастополі за участі президентів обох держав, «старший брат» урешті–решт зреагував на офіційні звернення нашого оборонного відомства й особисто його очільника Павла Лебедєва. Місцем дислокації єдиної української субмарини є Стрілецька бухта Севастополя, повідомив ЗМІ командувач ВМС України віце–адмірал Юрій Ільїн.

ДОВІДКА «УМ»

Підводний човен проекту Б–641 збудували на Новоадміралтейському заводі (ще в Ленінграді) 20 січня 1971 року. Екіпаж субмарини неодноразово ніс службу в Атлантичному океані, Середземному і Баренцевому морях, долучався до різноманітних навчань, відвідував iз дружнім візитом Кубу, Марокко, Сирію. У 1997 році, після розподілу Чорноморського флоту і передачі човна ВМС ЗС України, субмарину назвали «Запоріжжя».

1 серпня 1997 року, коли в Севастополі вперше відзначали День національних ВМС, на Графському причалі командир єдиного нашого підводного човна капітан 3–го рангу Іван Джемелі з рук міністра оборони прийняв військово–морський прапор, освячений у Володимирському соборі в Києві.

Наприкінці липня цього року українське «Запоріжжя» і ракетоносець РФ відкривали спільний парад кораблів у Севастополі. З нагоди Дня ВМФ України командир нашої субмарини Роберт Шагєєв був достроково удостоєний звання капітана 1–го рангу, а всі офіцери і старшини (в екіпажі 78 осіб) — відзнак міністра оборони України.