Десять лікарень за п’ять–сім років

19.09.2013

Під час перебування в Гаазі Прем’єр–міністр України Микола Азаров домовився з компанією Royal Philips Electronics про створення робочої групи, яка займатиметься втіленням у життя проекту будівництва і оснащення десяти сучасних медичних центрів в Україні. «Ми домовилися, що наші робочі групи складуть перспективний план, розрахований на п’ять–сім років. Це буде конкретна програма створення в Україні мережі сучасних медичних центрів», — повідомив глава уряду.

Як зауважують фахівці, медицина і нові технології крокують уперед такими темпами, що в більшості випадків легше і дешевше будувати нові медичні центри, які відповідатимуть сучасним вимогам, аніж модернізувати існуючі медзаклади. Адже останні часто просто не підходять для встановлення бага­тьох видів новітнього обладнання. Сучасні, обладнані за останнім словом техніки, медичні центри полегшать доступ кожного громадянина країни до якісної діагностики й ефективного лікування хвороб. Від цього виграють не тільки пацієнти, а й економіка країни. Адже можливість швидко і якісно вилікувати навіть найскладніші хвороби — це не тільки покращення якості життя людей, а й скорочення пропущених через хворобу робочих днів. Це зменшення кількості людей працездатного віку, яких хвороба позбавила можливості трудитися в повну силу. Тобто від сьогоднішніх інвестицій держави в медицину завтра виграє і економіка, і кожен із нас.

Компанія Philips відома більшості з нас своєю побутовою технікою. Проте ця міжнародна корпорація активно працює в індустрії «здоров’я і благополуччя» і має величезний досвід у виробництві обладнання для галузі охорони здоров’я. Зокрема, компанія посідає лідируючі позиції в розробці устаткування для кардіології, невідкладної допомоги і медичного обслуговування вдома. В усьому світі відоме й цінується обладнання Philips для коронаро– й ангіографії, ультразвукових досліджень, систем моніторингу пацієнта, комп’ютерної і магнітно–резонансної томографії, інтервенційної кардіології, а також у сфері інформаційних медичних систем. 12 відсотків річного доходу компанія інвестує саме в подальші дослідження і розробки. За даними Всесвітньої організації інтелектуальної власності, Philips є одним із найбільших у світі володарiв патентів на винаходи. За роки свого розвитку компанія зареєструвала понад 80 тисяч патентів у кількох десятках напрямiв бізнесу, й зокрема в галузі охорони здоров’я.

Проте Україні Philips може бути корисним не тільки в галузі медицини.

Як уточнив Микола Азаров, під час вищезгаданої зустрічі йшлося про співпрацю в двох напрямах, зокрема обговорювалась можливість співпраці щодо модернізації української медицини. А крім того, в Україні сподіваються на допомогу Philips у модернізації освітлювальних енергозберігаючих систем й інших джерел освітлення. Адже ця компанія є ще й світовим лідером у галузі енергоефективних світлотехнічних рішень та інноваційних систем освітлення.

ДО РЕЧІ

Нагадаємо, що з 2010 року в Україні реалізовується національний проект із будівництва в усіх регіонах 27 високотехнологічних сучасних перинатальних центрів загальною вартістю 300—320 млн. грн. Необхідність їх створення ініційована у зв’язку з тим, що в Україні реєструється висока дитяча і материнська смертність, яка перевищує показники країн ЄС у 2,4 і 3–4 рази, відповідно. План реалізації цього задуму почав швидко втілюватися в життя: перший перинатальний центр з’явився в Кіровоградській області вже за рік — у червні 2011 року. А сьогодні такі центри працюють також у Дніпропетровську, Кривому Розі, Житомирі, Рівному, Луганську, Хмельницькому, Києві. За невеликий час їх роботи тут було врятовано життя тисяч матерів і немовлят. Також будують і незабаром введуть в експлуатацію перинатальні центри в Миколаєві, ще два — в Києві, Харкові та інших містах, тобто в кожному регіоні країни.

Швидкий темп створення мережі перинатальних центрів в Україні дає всі підстави стверджувати, що й програма з будівництва 10 медичних центрів загального профілю спільно з компанією Philips також буде реалізована швидко і якісно.