«Золотий» досвід та «срібне» змужніння

19.09.2013

Другий змагальний день чемпіонату світу вийшов напрочуд вдалим для українських борців вільного стилю. У двох із трьох вагових категоріях, де позавчора в Будапешті розігрувалися медалі, підопічні Руслана Савлохова сходили на п’єдестал. Без нагороди залишився лише Микола Айвазян (до 60 кг), який уже в першому раунді поступився американцеві Ріїсу Хамфрі. Натомість наш суперваговик Ален Засєєв здобув «срібло», а досвідчений Ібрагім Алдатов (до 84 кг) поповнив свою численну колекцію медалей іще однією нагородою найвищої проби.

Сім років тому, коли Ібрагім переїхав із Північної Осетії до України, йому «з наскоку» вдалося підкорити світову вершину, вигравши «мундіаль» у категорії до 74 кг. З того часу Алдатов не раз ставав призером планетарних форумів, однак повторити «золотий прийом» йому ніяк не вдавалося. Знаючи весь потенціал свого вихованця, який, бувало, на окремих змаганнях демонстрував не найкращу свою боротьбу, Руслан Савлохов відзначав: «Алдатов знизив до себе вимоги». Водночас після «золотого» Будапешта вимогливий наставник навряд чи зможе в чомусь дорікнути одному зі своїх найкращих учнів.

У столиці Угорщини 29–річний харків’янин на одному диханні пройшов турнірну дистанцію у категорії до 84 кг, по черзі здолавши борців з Естонії, країни–господарки, Вірменії, Білорусі. А у фіналі Алдатов легко розправився з кубинцем Саласом Пересом — 8:1.

Ален Засєєв, вигравши в 2008–му юніорський чемпіонат світу, потрапив до когорти тих, хто подає надії, однак довгий час не міг засвітитися на дорослому рівні. Час «змужніння» 24–річного осетина припав на нинішній сезон. Після виграшу Київського міжнародного турніру Ален успішно дебютував на дорослому чемпіонаті Європи в Грузії і став віце–чемпіоном. Такий же титул Засєєв виборов і на «мундіалі», де йому не вдалося перемогти лише іменитого росіянина Хаджимурата Гацалова, котрий виграв уже п’яте планетарне «золото». Варто зазначити, що вже на другому етапі змагань жереб звів нашого спортсмена з його нещодавнім кривдником на єврофорумі, чемпіоном континенту турком Тахою Акгулем, якому цього разу не вдалося перемогти Засєєва.

Відтак за два змагальні дні українські «вільники» зібрали повний комплект планетарних нагород. Учора в Будапешті сутичками в категорії до 74 кг, де Україну представляв бронзовий призер ЧЄ–2013 Гія Чихладзе, завершилася змагальна програма у «вільників», слідом за якими в боротьбу вступили жінки.