Виїзна реабiлiтацiя

19.09.2013
Виїзна реабiлiтацiя

«Гiрник» Тайсон проходить крiзь оборону баскського клубу. (Рейтер.)

Після затяжної триматчевої серії невдач на внутрішній арені від «Шахтаря» чекали «реабілітаційного» футболу на євроарені. Щоправда, нинішній ігровий та кадровий стан «гірників» напередодні стартового поєдинку групового раунду Ліги чемпіонів у Сан–Себастьяні мав не надто оптимістичний вигляд. Тому мало хто з експертів наважувався без застережень віддати перевагу підопічним Мірчи Луческу в грі з далеко не найсильнішим опонентом — «Реал Сосьєдадом» — четвертою командою попереднього розіграшу прімери.

Варто сказати, що сан–себастьянці — середняк в Іспанiї i нечастий гiсть на головному футбольному святі Європи.

До групового етапу Ліги чемпіонів вони пробилися вперше за десять років, двічі в «плей–оф» перегравши французький «Ліон». Та навіть опонента з доволі скромною біографією донецькі футболісти остерігалися. «Ми уважно вивчили суперника й сподіваємося, що зможемо використати слабкі сторони сильної команди. Я це кажу без іронії — сильної команди», — напередодні поєдинку зазначив капітан донеччан Даріо Срна.

Власне, «Реал сосьєдад» і справді виявився доволі «проблематичним» колективом, змусивши «Шахтар» увесь перший тайм провести в захисті своїх воріт. До перерви підопічні Луческу жодного разу так і не по­тривожили іспанського кіпера.

Натомість матеріалізувати свою перевагу в голи господарям завадило їхнє марнотратство та упевнені дії на останньому рубежі Андрія П’ятова.

Після перерви «Шахтар» постав зовсім іншою командою, якою її в останні роки звикли бачити вболівальники — винахідливою, агресивною та атакувальною. «Переможе той, у кого краще «працюватиме» середня лінія поля», — передбачав за день до гри Мірча Луческу. Зрештою, так і сталося. Трохи відпочивши, з тіні вийшли донецькі бразильці й після нетривалої розвідки на підступах до штрафного майданчика розіграли показову комбінацію, завершальне слово в якій сказав Алекс Тейшейра.

«Ми непогано боролися. Зробили досить багато, щоб повести в рахунку, але пропустили. Після чого суперника було вже не зупинити», — зізнався 35–річний наставник «Сосьєдада» Ягоба Аррасате.

Намацавши в суперника слабке місце, Алекс Тейшейра подвоїв рахунок, нанісши точний удар з лінії штрафного майданчика.

«Хороший початок, але нічого особливого не сталося. Іще зарано святкувати», — каже Даріо Срна. Стриману радість проявив і захисник «гірників» Ярослав Ракицький, зазначивши, що перемогу над іспанцями він присвячує пам’яті Максима Білого.

У іншому матчі «донецької» групи «Манчестер юнайтед» легко розібрався з «фармацевтами» із Леверкузена — 4:2. Удалому дебюту в Лізі чемпіонів наставника манкуніанців Девіда Мойєса посприяв «дубль» Уейна Руні, який у такий спосіб забив 200–й м’яч у футболці «МЮ».

ЗМІНА

«Дубль» без кальки

Паралельно з дорослою Лігою чемпіонів сезону 2013/14 років УЄФА вперше запустила молодіжну «копію» цього найпрестижнішого клубного турніру континенту. Відтак усі матчі групового раунду тепер «дублюються» поєдинками юнацьких команд віком до 19 років.
На відміну від своїх старших колег, юні «гірники» не змогли впоратися з однолітками з «Реал Сосьєдада», зазнавши мінімальної поразки (2:3). Доволі несподіваними виглядають поразка баварських «дублерів» армійцям (0:2) та нічиї «Реалу» в Стамбулі (1:1) i «Ювентуса» — в Копенгагені (2:2).

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап. 1–й тур (матчі вівторка)

Група А

«Реал Сосьєдад» (Іспанія) — «Шахтар» (Україна) — 0:2

Голи: Тейшейра, 65, 87

«РС»: Браво, Естрада, Гонсалес, Мартінес, Де ла Белья, Пардо (Гранеро, 82), Бергара, Грізманн (Кастро, 74), Прієто, Вела, Сеферович (Агіррече, 69)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Гюбшман (Степаненко, 66), Фернандо (Фред, 87), Коста (Бернард, 77), Тейшейра, Тайсон, Адріано

Попередження: Бергара, 81; Мартінес, 85 — Тейшейра, 16; Ракицький, 44; Адріано, 45; Коста, 66; Фернандо, 83

Суддя: Хецеган (Румунія)

Сан Себастьян, стадіон «Аноета», 28715 глядачів

«Манчестер юн.» (Англія) — «Байєр» (Німеччина) — 4:2 (Руні, 22, 70; ван Персі, 59; Валенсія, 79 — Рольфес, 54; Топрак, 88)

* * *

Група В. «Галатасарай» (Туреччина) — «Реал» (Іспанія) — 1:6 (Булут, 84 — Іско, 33; Бензема, 54, 81; К. Роналдо, 63, 66, 90+1)

«Копенгаген» (Данія) — «Ювентус» (Італія) — 1:1 (Йоргенсен, 14 — Квальярелла, 54)

Група С. «Бенфіка» (Португалія) — «Андерлехт» (Бельгія) — 2:0 (Джурічич, 4; Луїзао, 30), «Олімпіакос» (Греція) — «ПСЖ» (Франція) — 1:4 (Вайсс, 25 — Кавані, 19; Т. Мотта, 68, 73; Маркіньйос, 86).

Група D. «Баварія» (Німеччина) — ЦСКА (Росія) — 3:0 (Алаба, 4; Манджукич, 41; Роббен, 68), «Вікторія» Пльзень» (Чехія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 0:3 (Джеко, 48; Я. Туре, 53; Агуеро, 58).

 

А ІНШІ ЯК?

Перед стартом еліт–раунду Суперліги Ліонель Мессі заявив, що в нинішньому розіграші його «Барселона» візьме реванш у «Баварії» за минулі, вельми болючі, поразки. Схоже, в Мюнхені, де, нагадаємо, з нового сезону працює екс–тренер каталонського гранда Хосеп Гвардіола, з усією відповідальністю поставилися до виклику найкращого форварда планети й зі старту почали «тестувати» свій арсенал. Під гарячу руку чинним володарям Кубка чемпіонів потрапили московські армійці, які пропустили три сухі м’ячі. Загалом стартові матчі групового раунду ЛЧ вийшли багатими на голи: у восьми поєдинках вівторка футболісти зробили 30 результативних ударів.

А найбільших успіхів у бомбардирському питанні досяг мадридський «Реал». Раніше йому ніколи не вдавалося перемогти «Галатасарай» на його полі — в чвертьфіналі минулого розіграшу ЛЧ їхня зустріч у Стамбулі завершилася перемогою підопічних Фатіха Теріма 3:2. Однак, удруге за рік висадившись на береги Босфору, «вершкові», очолювані новим тренером, каменя на камені не залишили від Дрогба і Ко. Найбільше постарався Кріштіано Роналдо. Найбільш високооплачуваний футболіст світу відзначився «хет–триком». Водночас головною сенсацією стартового туру стала мирова «Ювентуса» в столиці Данії. Схоже, для «Старої синьйори», яка на початку минулого розіграшу втратила два очки в матчі з «Нордшелландом», уже стало традицією укладати мировi з чемпіонами Данського королівства.