ВМС на прицілі

18.09.2013
ВМС на прицілі

Тіла жертв виносять з адміралтейства. (Рейтер.)

Навіть Сполучені Штати Америки, де випадки стрілянини в мирний час у мирних людей не рідкість, вразила трагедія у військово–морському командному центрі Вашингтона. У будівлі, яка цілодобово перебуває під посиленою охороною, убито 12 і тяжко поранено вісьмох людей. Усі вони були цивільними особами й загинули від руки однієї людини — колишнього службовця ВМС Аарона Алексіса.

Позавчора вранці 34–річний чоловік, який останнім часом працював у ІТ–компанії, але мав перепустку, спокійно зайшов в адміралтейство і відкрив вогонь у їдальні та коридорі. Як повідомляє газета «Вашингтон пост», Алексіс вільно проходив на режимний об’єкт, оскільки виконував контрактні роботи для військово–морських сил. До слова, з армії його свого часу звільнили через проблеми з поведінкою.

Сам нападник загинув у перестрілці з поліцією, що приїхала на виклик. Спершу правоохоронці були переконані, що стрільців було двоє. Але після тривалої операції з пошуків другого підозрюваного голова поліції Вашингтона Кеті Ланьєр заявила, що перший висновок був помилковим, «відповідальність за стрілянину на базі ВМС несе тільки одна людина».

У командному центрі ВМС США служить близько 3 тисяч людей. Попри військовий статус об’єкта, більшість із них — цивільні. Завдання працівників адміралтейства — закупівля, будівництво й обслуговування кораблів та підводних човнів американського флоту.

За розпорядженням президента США Барака Обами на Білому домі та будівлі Капітолію вчора було приспущено державні стяги на знак жалоби. На прес–конференції з цього приводу глава держави висловив співчуття рідним «жертв іще однієї бійні». Це найкривавіший злочин, скоєний у Вашингтоні за останні 30 років.

А ТИМ ЧАСОМ...

 

В Австрії в результаті перестрілки браконьєра з поліцією в лісі загинули три людини. Як повідомляють австрійські ЗМІ, інцидент стався в ніч на вівторок поблизу міста Мельк, за 115 км від Відня. При спробі затримати браконьєра той відкрив вогонь. Убивши двох поліцейських та співробітника служби швидкої допомоги, злочинець утік і забарикадувався у дворі свого будинку. На той час, коли верстався цей номер, спецназ готувався до операції, не ризикуючи взяти дім штурмом — всередині, ймовірно, перебували двоє малих дітей браконьєра. Раніше чоловік не мав проблем із законом.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>