Європа стає все ближчою

18.09.2013
Європа стає все ближчою

Молоде покоління українців теж обирає європейський шлях. (УНІАН.)

Іще якийсь рік тому здавалося, що підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом для нашої держави — мета якщо не недосяжна, то принаймні дуже далека. Кількість «євроінтеграційних» законів, які належало ухвалити розбурханій політичними пристрастями Верховній Раді, здавалася «непідйомною», проблема ув’язнення Юлії Тимошенко — непереборною, а прагнення Росії не випустити Україну з тісних «братніх» обіймів — нездоланно сильним. Та що менше часу залишається до «часу Ч» — листопадового саміту програми ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі, — то менш упевненими стають голоси скептиків. Більше того — все вказує на те, що менш ніж через півтора місяця угоду про асоціативне членство буде підписано.

Серед головних законопроектів, які ще належить ухвалити Україні для виконання зобов’язань перед ЄС — про прокуратуру, про міліцію, про Національне бюро розслідувань та кілька законів, що стосуються ЗМІ, зокрема створення громадського телебачення. Часу залишається небагато — до 21 жовтня, коли Рада Євросоюзу вирішуватиме, чи варто підписувати Угоду про асоціативне членство України на саміті у Вільнюсі. Це всього лише два пленарні тижні ВР, включно з поточним. Але керівництво парламенту запевняє, що все під контролем.

За словами Голови ВР Володимира Рибака, основні закони, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС, можуть бути ухвалені на початку жовтня. «Це наше завдання, наші обов’язки. І ми готові їх розглядати», — зазначив спікер парламенту в інтерв’ю «Радіо «Свобода».

Уже завтра ВР планує розглянути «євроінтеграційні» законопроекти про внесення змін до Конституції щодо розширення повноважень Рахункової палати і про митний тариф, проекти, які стосуються преси, вже також пройшли схвалення профільного комітету й готові до розгляду.

Наразі одним із «найскладніших» залишається проект закону «Про прокуратуру», яких існує кілька — опозиційний та внесений Президентом. Аби прискорити процес, опозиція погодилася відкликати свій законопроект і на основі проекту, поданого на розгляд Венеціанської комісії українською владою, підготувати новий, спільний — у співпраці фракцій Партії регіонів, «Батьківщини», «УДАРу» та ВО «Свобода» і президентської адміністрації. Венеціанська комісія, до слова, президентський варіант оцінила позитивно, хоча офіційного висновку ще не надала.

Зусилля української влади у виконанні євроінтеграційних вимог схвально оцінюють і в ЄС. Днями на прес–конференції в Києві голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський зазначив, що «перспектива Вільнюса» стає «все більш оптимістичною», і похвалив Верховну Раду за позитивну динаміку роботи в цьому напрямі. За його словами, ухвалення «євроінтеграційних» законопроектів є «демонстрацією політичної волі для підписання Угоди про асоціацію».

Незворотність євроінтеграційних прагнень Києва, який «вислизає» з тенет Митного союзу, добре бачать і в Москві. Як свідчать останні дії Росії, зокрема «бойкот» українських товарів на російському кордоні, перспектива подальшого зближення України з ЄС спричинили в Кремлі ледве не істерику. Що змусило Європарламент ухвалити окрему досить жорстку резолюцію щодо тиску Росії на сусідні країни «Східного партнерства», в якій євродепутати прямо закликають Москву «шанувати суверенітет незалежних держав та не втручатися у їхні внутрішні справи, як цього вимагає міжнародне право».

У Києві ж вважають, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС у довгостроковій перспективі лише сприятиме налагодженню рівних і дружніх (а не васальських) відносин України з Росією. Як заявив на конференції «Роль міжнародних організацій в національній безпеці України» міністр закордонних справ Леонід Кожара, підписання Угоди, «всупереч усім песимістичним прогнозам, стане важливим чинником безпеки в східноєвропейському регіоні» і «в майбутньому, безумовно, сприятиме гармонізації відносин у трикутнику ЄС—Україна—Росія».

А ТИМ ЧАСОМ...

У Харкові стартував спільний проект українських інтелектуалів та європейських послів «Ідея Європи», в рамках якого відомі українські суспільні діячі та посли країн Євросоюзу починають дискусії в аудиторіях університетів різних міст України. Учасники ініціативної групи «Першого грудня» разом із представниками Європейського Союзу в Україні обговорюватимуть зі студентами найсуперечливіші питання геополітичного курсу держави. До ініціативної групи «Першого грудня», створеної на 20–ту річницю референдуму про Незалежність України, входять, зокрема, В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>