Гарбуз для Петра

18.09.2013

Близько 200 прихильників Комуністичної партії вчора прийшли на площу перед будівлею Центральної виборчої комісії, вимагаючи зареєструвати ініціативну групу з проведення всеукраїнського референдуму про вступ України до Митного союзу. Але вуличний тиск «червоних» був безрезультатним. ЦВК відмовилася давати офіційний старт плебісциту «Симоненка—Медведчука». За таке рішення щодо відмови проголосували 13 членів ЦВК.

За словами заступника голови ЦВК Андрія Магери, згідно із законом про всеукраїнський референдум, повідомлення про проведення зборів громадян повинно бути подано до ЦВК не пізніше ніж за п’ять календарних днів до його проведення. Натомість лідер КПУ Петро Симоненко, громадяни Буйко та Адвена надіслали повідомлення про проведення 8 вересня на стадіоні «Спартак» «зборів громадян щодо організації всеукраїнського референдуму за народною ініціативою стосовно вступу України до союзу в рамках Євразійського економічного співтовариства» 3 вересня 2013 року, тобто за чотири дні до «дедлайну».

При цьому Магера нагадав: ухвалою Окружного адмінсуду Києва від 6 вересня — за позовами Європейської партії України до ЦВК — Центрвиборчкому було заборонено направляти на «Спартак» свого представника. Центрвиборчком суду підкорився, що унеможливлює засвідчення факту проведення цих зборів.

За словами Магери, при утворенні ініціативної групи з проведення референдуму не дотримано порядку, передбаченого ст. 30 відповідного закону.