Липовий литовець

18.09.2013

Пошуком і затриманням екс–ректора Національного податкового університету Петра Мельника займатиметься Генпрокуратура, а не міліція, заявляє міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і направляє журналістів із запитаннями одразу в Генпрокуратуру. І це при тому, що у міжнародний розшук одіозного ректора–втікача подавало саме Національне бюро Інтерполу при МВС. До того ж раніше пан Захарченко радо коментував перебіг справи Мельника, зокрема, заявляв, що правоохоронні структури встановили місцезнахо­дження скандально відомого «регіонала» і готують його затримання. Пізніше вже ГПУ повідомила, що Петро Володимирович перебуває в американському місті Сан–Маркос, штат Каліфорнія.

Друзі втікача на умовах анонімності розповіли ЗМІ, що пан Мельник почав готувати шляхи втечі за кордон ще у 2004—2005 роках, одразу після Помаранчевої революції, коли йому загрожувала кримінальна відповідальність за участь у фальсифікаціях на президентських виборах. Але тоді для нього все обійшлося, а він за допомогою бритоголових молодиків навіть штурмував податковий університет, повертаючи собі таким чином посаду ректора.

Саме в той період Мельник нібито купив собі нерухомість у Литві й автоматично міг претендувати на паспорт цієї країни. Громадянство Литви служило йому запасним виходом на випадок переслідувань в Україні, розповіли джерела в оточенні екс–нардепа газеті «Вєсті». Тоді литовський паспорт Мельнику не став у нагоді, але він нібито скористався ним у 2013 році. І тим самим ускладнив українським правоохоронцям можливість його депортації зі США. Адже у такому випадку його мають вислати до країни, за паспортом якої він прибув до Сполучених Штатів, а не до неньки–України. Тим бiльше що громадяни Литви мають право відвідувати США без візи. До Прибалтики Мельник потрапив через Білорусь, скориставшись на кордоні паспортом брата.

Утiм джерела в МВС таки сподіваються, що американська віза Петра Мельника може бути анульована, після чого його депортують і Україна зможе домогтися його передачі. За даними газети «Коммєрсант–Україна», тоді правоохоронцям легше буде вирішити питання про передачу Мельника з Литвою, ніж зi Штатами.