Ювілей iз британським заспівом

18.09.2013
Ювілей iз британським заспівом

35–й сезон Молодий театр розпочав прем’єрою «Загадкових варіацій» з Олексієм Вертинським та Станіславом Бокланом у головних ролях.

Якщо проаналізувати творчі плани столичних театрів на сезон 2013—2014 років, то можна дійти висновку, що у Молодого вони чи не найамбітніші. Кілька прем’єр, цікаві гастролери, яких на Прорізній прийматимуть уже цього місяця, спеціальні проекти, продиктовані календарем і не тільки, а також окремий фестиваль, що має відбутися у травні–червні наступного року. «Мені б дуже хотілося, аби 35–й сезон Молодого був цікавим, різноманітним та бурхливими, щоб життя у ньому кипіло, не залишаючи байдужим нікого, — зізнається художній керівник театру Андрій Білоус. — Саме тому ми запланували театральні події, різні за стилістикою, художніми особливостями, мовою театру як у переносному, так і у прямому сенсі».

Найближча подія ювілейного сезону — вистава лондонської компанії «1927» «Звірі та люди захопили вулиці», яку на сцені Молодого можна буде переглянути 26—27 вересня. Як анонсують організатори цього візиту британців до України, вистава з такою дещо агресивною назвою — це історія району Байю, який розташований в умовному місті N. Похмура дійсність за вікном, здається, захопила й душі мешканців, але одного дня до Байю приїздить пані Агнес Івз за своєю донькою. Яка, на відміну від аборигенів, переконана, що перевиховати можна найостаннішого хулігана, якщо для цього не шкодувати терпіння і любові. У тамтешніх дітей, як з’ясувалося, були свої думки з цього приводу... Цю музичну виставу з елементами анімації, чорного гумору та сюрреалістичними вкрапленнями називають справжнім театральним бестселером (після прем’єри у Сіднеї — успішний сезон у Лондоні, світові гастролі, Авіньйонський фестиваль у Франції, Чехівський фестиваль у Росії...) Британські ж критики знаходять багато спільного між цим спектаклем та творчістю Девіда Лінча й Тіма Бартона.

4 жовтня — прем’єра вистави «І мені вже не цікаво, як ти там...» британської режисерки Керолайн Стейнбейс за п’єсою Оксани Савченко. Цей твір пані Савченко писала для лондонського театру Royal Court минулого року. У ролях — «юніори» Молодого Анна Бащева, Анастасія Євтушенко, Антон Себастьян.

На листопад заплановано прем’єру «Янгольської комедії», яку в Молодому ставитиме актор Театру драми і комедії Лев Сомов. Який, до речі, є також і автором сценічної версії відомого твору Ручелло «Фердінандо». (У драматургії пан Сомов працює під псевдонімом Л. Хохлов). Для дітей у Молодому готують музичну казку «Принцеса–Лебідь», яку напередодні новорічних свят випускатиме Ілля Пелюк. Сам же художній керівник театру Андрій Білоус працює над «Підступністю і коханням» Шиллера, цю прем’єру планують на лютий.

«Молодий театр. Молода поезія» — партнером цього проекту до 200–річчя Кобзаря буде Національний музей імені Шевченка. «Глядачі матимуть змогу почути поетичні тексти молодих талановитих поетів ХХІ століття та безсмертні рядки молодого Шевченка з вуст акторів театру», — так пояснюють концепцію цієї ідеї в Молодому театрі. Під завісу сезону Андрій Білоус зі своїми соратниками обіцяє потішити нас цілим фестивалем. «Молодий театр. Молодий фестиваль» працюватиме на всіх трьох сценічних майданчиках театру, до участі запрошується молодь, кращих із кращих обиратимуть у категоріях «Режисерська робота», «Акторська робота», «Пошук, інновація, експеримент».