НОВИНИ ПЛЮС

18.09.2013

Львів посеред Києва

Із 19 по 22 вересня у Києві проходитимуть Дні Львова, під час яких двір «Мистецького арсеналу» нагадуватиме центр міста Лева, з його знаменитою площею Ринок, Ратушею та Італійським двориком. Дні Львова у Києві мають не лише насичену програму, а й відповідне обрамлення — до цієї події були зведені відповідні декорації, що відтворюють інтер’єри львівських вуличок.

Мета проекту, за словами ідеолога та автора ідеї Івана Васюника, — не лише показати Львів як гостинне місто середньовічних забудов, а й місто Лева в контексті його історичного, архітектурного, музейного та мистецького внеску в розвиток європейської та української культури.

Традиційні львівські смаколики — каву, солодощі, шоколад, пиво тощо — до Києва везуть відомі виробники. Культурно–мистецьку складову свята забезпечуватимуть Святослав Вакарчук, Руслана та батяр–бенд «Галичина». «Усього за чотири дні Львів можна буде відчути музично–класичним, театральним, батярським, ретро–мелодійним і сучасним. А ще інтелектуальним, спортивним», — розповідає режисер програми Василь Вовкун.

Упродовж дня 19, 20, 21 вересня до 16:00 та 22 вересня до 15:00 вхід на Дні Львова у «Мистецькому арсеналі» вільний. Вхід на вечірню програму — за квитками. Вартість квитків — 40 грн., пільгова — 20 грн.  (учні, студенти та пільговики), для дітей до 12 років вхiд вільний.

Почути Лесю

Відучора і до 20 вересня в Ялті триває ХVІІ Всеукраїнський конкурс професійних читців імені Лесі Українки, в якому беруть участь п’ятнадцять конкурсантів iз різних регіонів України. (Взяти участь у ньому мають право професійні актори театрів та концертних організацій віком до 30 років, а також студенти та учні спеціальних навчальних закладів культури і мистецтв).

Як повідомляє офіційний сайт Міністерства культури, конкурс було засновано Національною спілкою театральних діячів України у 1996 році до 125–річчя з дня народження Лесі Українки, його проводять за підтримки Мінкультури. Голова цьогорічного журі — народна артистка України Раїса Недашківська.

Філармонії — 150!

Учора 150–й концертний сезон відкрили в Національній філармонії. Урочистому вечору передувала презентація ювілейної монети «150 років Національній філармонії України», випущеної Національним банком України, та урочисте спецпогашення художнього конверта з оригінальною маркою, представленого «Укрпоштою».

Право першого виступу в ювілейному сезоні отримав Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України під управлінням Миколи Дядюри. Солісти — лауреат міжнародних конкурсів Давід Герінгас (віолончель, Німеччина), народний артист України Іван Кучер (віолончель), лауреат міжнародних конкурсів Артем Полуденний (віолончель).