«Щось із пам’яттю моєю сталось...»

17.09.2013
«Щось із пам’яттю моєю сталось...»

Пам’ять потрібно тренувати. «Шпаргалки» — не панацея... (з сайта ostrovlubvi.com.)

«А чого прийшла — забула...»

«Часом буває так: відчиняю холодильник і розумію: забула, що хотіла дістати, — скаржиться знайома. — Або збираюся прасувати, заходжу в кімнату, і «вилітає з голови», що ж хотіла робити... Звідки ця халепа?»

Проблеми з пам’яттю, кажуть лікарі, можуть виникати з різних причин, багато залежить від віку людини, хронічних недуг чи стресів, з якими вам доводиться «мати справу». Забудькуватість часто є симптомом або наслідком деяких захворювань, зокрема нервової системи. Погіршення пам’яті стається також через запальні захворювання головного мозку (менінгіти, енцефаліти) та судинні захворювання (гіпертонічна хвороба, церебральний атеросклероз). Гірше запам’ятовує нову інформацію і пригадує минулі події людина, яка перенесла інсульт, травму голови, струс мозку. Погано впливають на пам’ять і хвороби Альцгеймера та Паркінсона. До речі, втрата пам’яті може бути одним із симптомів цих захворювань.

Тож варто порадитися з фахівцем, якщо людина не може повністю відтворити отриману інформацію, не впізнає людей, знайомі мелодії, не спроможна знайти дорогу, не пригадує, по що прийшла до магазину, відчуває труднощі при виконанні звичних завдань (наприклад, забула, в якій послідовності готується улюблена страва).

— У разі погіршення пам’яті не ігноруйте ці симптоми, не заспокоюйте себе тим, що просто перевтомилися, не виспалися чи маєте багато «турбот на голову», — зауважує столичний лікар–невропатолог Ярослав Ткач. — Найкращий вихід — звернутися до фахівця: це може бути не тільки невролог, а й психіатр, психолог. І залежно від захворювання, яке згубно впливає на пам’ять, пацієнту назначать лікування. При судинних недугах зазвичай допомагають препарати для покращення мозкового кровообігу. Якщо ідеться про нейродегенеративну недугу — потрібні препарати для імпульсів у нервовій системі.

«Думай про хороше»

Знайомий професор літератури щодня вчить напам’ять нового вірша. Каже, поезія — не тільки його хобі, а й спосіб тримати мозок у тонусі. У свої вісімдесят пан Василь не нарікає на забудькуватість і стверджує: зберігати пам’ять йому допомагають вірші.

Лікарі погоджуються: щоб якнайдовше зберегти пам’ять у хорошій формі, слід постійно працювати над собою, тренувати мозок. Радять побільше читати — книги, журнали, газети. Як показали дослідження, читання (особливо в середньо­му і літньому віці) допомагає запобігти втраті пам’яті. Чудовою профілактикою забудькуватості є вивчення іноземних мов. Корисно розв’язувати ребуси, кросворди, вирішувати логічні задачки, добре тренує мозок і гра в шахи чи шашки. «Вчіть вірші, тексти пісень — це один із найефективніших способів поліпшення пам’яті, — підтверджує Ярослав Ткач. — Частіше слухайте музику — звукові коливання викликають мозкові хвилі, які стимулюють інтелектуальну діяльність. Завдяки їм ми швидше навчаємося і краще запам’ятовуємо. Особливо позитивно на пам’ять впливає класична музика».

Важливо також дотримуватися режиму дня — чергувати розумову і фізичну роботу з повноцінним відпочинком, частіше гуляти на свіжому повітрі, збалансовано харчуватися, спати не менше восьми годин на добу. Повноцінний сон — обов’язкова умова хорошої пам’яті. Лікарі–неврологи стверджують, що хронічне недосипання, як і безсоння, можуть серйозно зашкодити структурам мозку, які відповідають за пам’ять. Доведено, що пам’ять погіршується, якщо в організмі бракує певних поживних речовин, вітамінів та мікроелементів. Споживайте страви, які містять селен, магній, цинк, йод, залізо, вітаміни В і С.

Для розвитку пам’яті потрібно рухатися, кажуть лікарі. Адже фізична активність сприяє кращому кровообігу мозку. Щоденна півгодинна прогулянка на свіжому повітрі буде дуже корисною.

А ось кепський настрій і депресія — злісні вороги пам’яті. Апатія та «чорні думки» роблять нас неуважними і забудькуватими. Натомість позитивні емоції стимулюють пам’ять працювати краще. Тож лікарі радять частіше повертатися до приємних спогадів.

КОМЕНТАР

Олена Бабюк, психолог,
керівник психолого–реабілітаційної служби клініки «Істина»:

— Причиною порушення пам’яті часто стає психологічна нестабільність. Якщо напружено думати про якусь проблему, різко знижується рівень концентрації уваги, відповідно, зникає можливість запам’ятовувати — як вибірково, так і автоматично (страждає образна, словесно–логічна, оперативна, довготермінова пам’ять). Працює тільки емоційна пам’ять, але й та — з перебоями. Зазвичай пацієнти на прийомі про забудькуватість не говорять, а скаржаться на загальну слабкість, хронічну втому, апатію, головні болі, тиск. Усе це — симптоми виснаження нервової системи й організму в цілому. Коли ж починаєш «копати», виявляється, що і пам’ять у пацієнта нижча за норму на 30—50 відсотків.

Інша проблема погіршення пам’яті — соматична, пов’язана з дефіцитом кровообігу у відповідних ділянках мозку, що виникає з різних причин (інсульт, спазми судин мозку). У такому випадку слід вдатися до діагностики — МРТ, ЕЕГ, доплерографії, сканування судин мозку, пройти психодіагностику. Пам’яті шкодить також хронічне недосипання, зловживання спиртним, куріння. Найважливіше — з’ясувати причину. Якщо ідеться про фізіологічні чинники, варто приймати препарати для стимулювання кровообігу мозку, такі як гінкго–білоба. Основна їжа для мозку — глюкоза, тож стежте, щоб її було достатньо в раціоні. А якщо справа у психологічній проблемі — «попрацюйте» з фахівцем, і все стане на свої місця.

 

ДО РЕЧІ

Десять продуктів, корисних для пам’яті

* куряче м’ясо — містить вітаміни В6 та В12, які зміцнюють нервову систему;

* теляча печінка — теж забезпечує організм вітамінами групи В.

* морська капуста — багата на йод. Нестача цього мікроелемента викликає роздратованість, депресію і погіршення пам’яті;

* морська риба — джерело фосфору, селену, жирів омега–3, що живлять мозок;

* мигдаль і волоські горіхи — завдяки жирним кислотам, фосфору і залізу добре впливають на стан пам’яті;

* виноград — органічна речовина епікатехін підсилює прилив крові до мозку;

* ківі — один плід містить денну норму вітаміну С, що захищає мозок від вільних радикалів, які погіршують пам’ять;

* зелений горошок — містить вітамін В1, нестача якого призводить до зниження пам’яті та життєвого тонусу;

* чорний шоколад — какао–боби багаті на магній, потрібний для гарної роботи пам’яті;

* вівсяна каша — стимулює мозковий кровообіг і містить вітаміни групи В.