Брюссель за нас

13.09.2013

Європа офіційно засудила тиск Росії на Україну та інші сусідні з нею держави. Відповідну резолюцію вчора в рамках пленарного засідання у Страсбурзі ухвалив Європейський парламент. «Європарламент наголошує на відповідальності ЄС щодо захисту країн «Східного партнерства», які були піддані відкритому, тривожному й дедалі сильнішому тиску Росії, спрямованому на те, щоб утримати їх від асоціації з Євросоюзом, — сказано в резолюції. — І просить Єврокомісію та Раду ЄС виступити з конкретними й ефективними заходами для підтримки країн–партнерів».

У документі також зазначається, що економічне співробітництво країн програми ЄС «Східне партнерство» з Росією вигідне для всіх зацікавлених сторін. А всі торговельні суперечки мають вирішуватися згідно з правилами і зобов’язаннями, прийнятими в рамках Світової організації торгівлі. «Євросоюз готовий допомогти партнерам у їхніх зусиллях з інтеграції за допомогою тимчасового застосування відповідних частин Угоди про асоціацію й глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі з моменту її підписання», — наголошують євродепутати.

Згідно з резолюцією, після підписання або парафування Угоди про асоціацію ЄС готовий розморозити відкладені кредити й програми допомоги країнам «Східного партнерства», а також «вживати заходів, спрямованих на спрощення візового режиму й перспективу впровадження безвізового режиму».