У парку на лавці...

11.09.2013
У парку на лавці...

Пам’ятник Антону Чехову. (з сайта dancor.sumy.ua.)

Посидіти поряд на лавці з письменником Антоном Чеховим або почесним громадянином міста Михайлом Лушпою можна відтепер у Сумах. Пам’ятники обом встановили під час святкування дня міста. З лавочки навпроти дитячого парку «Казка», що на проспекті Шевченка, дивиться на місто його почесний громадянин Михайло Лушпа, який довгі роки очолював Суми як секретар міськкому партії, а по суті — міський голова. «За двадцять років він зробив із Сум нове місто, — нагадав на відкритті нинішній міський голова Геннадій Мінаєв. — Які були відповідальні рішення! Його кроки в той час викликали неоднозначну реакцію, і лише тепер ми оцінюємо їх важливість і дякуємо Михайлу Опанасовичу». До речі, з пам’ятником Михайлові Лушпі народилася й нова прикмета: хто мріє про власне житло, має тричі потерти черевик видатного будівничого — і бажання збудеться!

Розташування скульптури є дуже символічним. Адже дитячий парк — остання реалізована ідея Михайла Опанасовича; проспект Шевченка (того часу — Карла Маркса) — перша його робота.

На камені, що є композиційною складовою ще одного пам’ятника, написано відомі слова Антона Чехова про чудову Адріатику та незрівнянно кращі Луку (район Сум) і Псьол. Тепер, сидячи на своїй лаві в парку Ліщинських, Антон Павлович може постійно милуватися тутешньою природою і нагадувати нам, як відпочивав на Сумщині.

Водночас сумський міський голова Геннадій Мінаєв, «привітавшись» з Антоном Павловичем, загорівся ідеєю ще однієї контактної скульптури. Він вважає, що слід вшанувати художників і фотохудожників міста. Навіть запропонував варіант: фотограф знімає художника, який малює фотографа. Але це, напевне, на наступний день міста.