Навальна битва за Москву

10.09.2013
Навальна битва за Москву

«Група підтримки» чинного в.о. мера Москви Сергія Собяніна. (Рейтер.)

«Цікава була ніч. Ми пройшли в другий тур, але «вони знову взялися за своє», — написав кандидат у мери Москви Олексій Навальний учора вранці у своєму інтернет–блозі. «Цікавість» ночі зумовлював підрахунок голосів після виборів міського голови російської столиці, що відбулися минулої неділі. Головною інтригою було змагання між чинним мером Сергієм Собяніним та молодим юристом Навальним, який відносно недавно стрімко увірвався в російський політикум, перед тим заслуживши репутацію найзірковішого опозиціонера в російському інтернеті.

Амбіції 37–річного топ–блогера простягаються значно вище московської мерії. Але навіть найбільший романтик на його місці усвідомлював би всю мізерність шансів висуванця опозиції зайняти президентське крісло в путінській Росії. А Навальний — жорсткий прагматик. І не може не розуміти, що протестний електорат зосереджений здебільшого в столиці (і в інтернеті, звісно). Тож для початку Олексій зареєструвався кандидатом від опозиційної сили «РПР — ПАРНАС» на дострокових виборах мера Білокам’яної столиці. Які, до слова, відбувалися вперше за десять років, адже право обирати губернаторів росіянам повернули тільки торік.

Хоч, не виключено, на такий успіх Олексій і сам не розраховував. За даними екзит–полу, проведеного його штабом, Навальний здобув понад 35% голосів, Собянін — близько 48%. Такий результат означав би, що ці двоє кандидатів виходять у другий тур. З огляду на низьку явку виборців (32%), опозиційний претендент на мерське крісло міг би сподіватися мобілізувати своїх виборців і вже «без жартів» побороти Собяніна. Щоправда, влада також знайшла б способи мобілізувати відповідний електорат вкупі з адмінресурсом. Як зазначають аналітики, опозиційний кандидат у своїх зусиллях «сягнув стелі», тоді як міський голова міг би здобути значно більше реальних голосів, якби його виборці просто прийшли на дільниці. Натомість вони були надто впевнені в перемозі влади, щоб вважати похід на вибори необхідністю.

Та навіщо відкладати справу до другого туру й витрачати зайві гроші та зусилля, якщо можна ви­грати вже в першому. Після певного збентеження (за даними опозиційного телеканалу «Дождь», навіть після оголошення переможних для Собяніна результатів провладних екзит–полів радості в його штабі не спо­стерігалося) команда чинного в.о. мера ще вночі оголосила про перемогу.

Вранці Московська міська виборча комісія по­відомила офіційні результати підрахунку: Собянін — 51,37%; Навальний — 27,24%. Комуніст Іван Мельников здобув 10,7% голосів, лідер «Яблока» Сергій Мітрохін — 3,5%, висуванець ЛДПР Михайло Дегтярьов — 2,7%, представник «Справедливої Росії» Микола Левічев — 2,8%.

Кандидат, за якого проголосувало понад 50% виборців, автоматично перемагає вже в першому турі. Проте опозиція не сумнівається, що голосів Собяніну «накинули».

«Ми орієнтуємося на факти», — наголошує Навальний. Серед таких фактів він перераховує, зокрема, ті, що явку на виборах було опубліковано тільки о 10–й ранку наступного дня, а Мосвиборчком оголошував результати зі 100% дільниць, тоді як у систему «Вибори» не було введено й 30% протоколів. На думку опозиціонера, від реальних 48% до «намальованих» 51 із гаком результат представника влади піднявся винятково завдяки безпрецедентно високому голосуванню «на дому», яке проходило «з величезною кількістю порушень». Зі 105 тисяч виборців–«надомників» за Собяніна проголосувало близько 80%.

З огляду на вищевикладене, оголошені Москвиборчкомом результати ви­борів Навальний не визнає і запевняє, що «не віддасть жодного свого голосу». «В інтересах усіх москвичів» опозиціонер закликав Собяніна до переговорів у розширеному форматі, за участю начальників виборчих штабів та представників Центрального й Московського виборчкомів та відкритого перерахунку голосів.

Штаб Собяніна від такого «круглого столу» відмовився, тож учора на 19:00 прихильники Навального збиралися провести мітинг протесту на Болотній площі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У єдиний день голосування 8 вересня в Росії відбувалися дострокові вибори місцевих керівників іще в кількох регіонах. Окрім Москви, найбільше уваги спостерігачів було прикуто до Єкатеринбурга. І там сталася–таки маленька (хоча й прогнозована, з огляду на результати соціологічних досліджень) сенсація: перемогу здобув висуванець опозиційної «Громадянської платформи» Євген Ройзман, за якого проголосувало понад 30% виборців. Представник правлячої «Єдиної Росії», віце–губернатор Свердловської області Яків Силін заручився підтримкою 26,5% виборців. На відміну від Москви, у Єкатеринбурзі вибори мера передбачають лише один тур голосування.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>