Про Юлю не говорили

10.09.2013

Напередодні листопадового саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі, де Україна сподівається підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, «на розвідку» в столицю Литви вирушила «важка артилерія» української влади в особі Голови Верховної Ради Володимира Рибака. Володимир Васильович узяв участь у конференції із зовнішньої політики і безпеки.

Під час зустрічей із високим представником ЄС, віце–президентом Єврокомісії Кетрін Ештон та єврокомісаром із питань розширення і європейської політики сусідства Штефаном Фюле спікер запевнив, що парламент підтримує якнайшвидше підписання Угоди про асоціацію.

«У підходах до розбудови взаємодії з Європейським Союзом збігаються позиції всіх гілок влади. Європейський вибір — це спільна основа політичної програми провідних парламентських сил, а також ланка, яка об’єднує українське суспільство», — заявив Рибак, наголосивши, що Україна робить усе, аби виконати вимоги Брюсселя. «Здійснюється робота щодо вдосконалення виборчого законодавства та системи правосуддя, активізації процесу реформ відповідно до Порядку денного асоціації Україна — ЄС. Ми докладатимемо подальших зусиль, щоб очікувані кроки в рамках нашої компетенції були здійснені в максимально короткі терміни», — цитує Голову ВР парламентська прес–служба.

Деякі ЗМІ, зокрема українська служба Бі–Бі–Сі, повідомили також, що під час конференції, наголошуючи на прагненні України виконати всі умови для підписання Угоди про асоціацію, Володимир Рибак згадав у цьо­му контексті й правове вирішення проблеми зі звільненням ув’язненої лідерки опозиції Юлії Тимошенко. Зокрема, відправлення її на лікування до Німеччини.

Проте згодом прес–служба Верховної Ради фактично спростувала цю інформацію. Згідно з поширеною заявою, Рибак не розглядав питання лікування Тимошенко за кордоном із жодним з учасників Вільнюських зустрічей у п’ятницю. За словами Голови ВР, під час зустрічей у Вільнюсі він «висловив думку, що це питання перебуває за межами парламенту, воно суто юридичне».

Відповідаючи на запитання, чи вплине підписання Угоди з ЄС на відносини з північним сусідом, Рибак наголосив: «Ми не драматизуємо ситуацію, з Росією нас зближують вікові традиції і зв’язки, економічні і культурні. Це наш стратегічний партнер, в Росії наш ринок. Ми будуватимемо наші відносини на взаємній вигоді».

Водночас міністри закордонних справ країн Євросоюзу попередили Росію про те, що не слід чинити тиск на сусідів, які прагнуть до тісніших відносин із Заходом і входять до програми «Східне партнерство».