Пересопницьке Євангеліє — знову в Полтаві

06.09.2013
Пересопницьке Євангеліє — знову в Полтаві

Факсимільна копія Пересопницького Євангелія зберігатиметься в Полтавському краєзнавчому музеї.

Полтавському крає­знавчому музею передали на зберігання факсимільну копію одного з символів української нації та державності — Пересопницького Євангелія. Зініціював і виконав згадану місію митрополит Полтавський і Миргородський Української православної церкви Филип. В урочистостях з цієї нагоди взяли участь представники обласної та міської влади, духовенства, громадськості, наукових кіл. Промовці наголошували саме на поверненні видатної пам’ятки нашої історії, духовності та культури, над якою складають присягу президенти України, в Полтаву.

Адже свого часу тут зберігався її оригінал. Після того як іще в ХVІІ столітті цей рукопис одного з перших перекладів Четверо­євангелія староукраїнською літературно–писемною мовою залишив Пересопницький монастир, його доля була оповита таємницями. Достеменно відомо лише про те, що у 1701 році він потрапив до рук гетьмана Івана Мазепи, котрий передав рукопис Вознесенському монастиреві у Переяславі. Зрештою, унікальне видання опинилося у Переяславській духовній семінарії, яку згодом перевели до Полтави.

Тож Пересопницьке Євангеліє зберігалося в бібліотеці Полтавської духовної семінарії, де свого часу викладав відомий письменник Іван Нечуй–Левицький, навчалися майбутні головний отаман військ УНР, голова її Директорії Симон Петлюра та митець слова з Лівану, класик арабської літератури Міхаїл Нуайме. З приходом до влади войовничих безбожників духовну семінарію у 1918 році, зрозуміло, закрили. Згаданий же раритет із її бібліотеки передали на зберігання у місцеве давньосховище, а потім — у природно–історичний музей Полтавського губернського земства, що згодом став краєзнавчим.

Тут його досліджували провідні вітчизняні науковці, котрі, власне, й визначили справжню вартість унікального видання для прийдешніх поколінь. Під час минулої війни українську Першокнигу перевезли з Полтави до Уфи, звідки вона повернулася вже до Києва. Хоча в Полтаві досить тривалий час вважали, що й ця пам’ятка загинула у вогні та під руїнами того ж таки краєзнавчого музею. На щастя, цього не сталося. Сьогодні безцінний оригінал зберігається у фондах Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського. У 2008 році тиражем 1000 екземплярів було надруковано згадану факсимільну копію Пересопницького Євангелія.