Похолодання за англійським алфавітом

06.09.2013
Похолодання за англійським алфавітом

Володимир Путін вступив у контакт із Бараком Обамою лише раз — коли вітав усіх гостей перед ґанком. (Рейтер.)

По різних кутках столу розсадили вчора Володимира Путіна та Барака Обаму на саміті «Великої двадцятки», який почався в передмісті Петербурга — селищі Стрєльня на березі Фінської затоки. Це свідчить про напруження у стосунках Росії та США, яке не спадає.

Спочатку розглядалися два варіанти розсадження глав держав: відповідно до російської та латинської абеток. Зазвичай послідовність визначається саме за алфавітом країни–організатора саміту. Однак у разі застосування «російської розсадки» Путін і Обама сиділи б практично поруч — їх розділяв би тільки король Саудівської Аравії Абдалла ібн Абдель Азіз. Тож, щоб уникнути «електричних розрядів» між двома візаві, в оргкомітеті G20 посадили лідерів держав відповідно до англійського алфавіту. Таким чином, між Путіним і Обамою розмістилися лідери аж п’яти країн: крім Аравії — Південно–Африканської Республіки, Туреччини, Південної Кореї і Великої Британії.

Нагадаємо, такий самий фокус із розсадкою — але французькою замість англійської — було застосовано на саміті НАТО в Празі 2002 року, коли Президента України Кучму віддалили від лідера США Буша в розпал україно–американського протистояння з приводу нібито поставок Києвом систем «Кольчуга» в Ірак.

Прес–секретар Путіна Дмитро Пєсков, підтвердивши розсадку «за англійським алфавітом», повідомив також, що окремої зустрічі Путіна з Обамою під час саміту G20 не планується. Двоє президентів зблизилися й потиснули один одному руки лише для протокольного фото перед відкриттям форуму. Замість Путіна говорив Пєсков: так, відносини Росії та США переживають не кращі часи, їм потрібне ще одне «перезавантаження».

Відносини між РФ і США останнім часом зіпсувалися через розбіжності щодо Сирії, розміщення системи ПРО в Європі, а також — головним чином — через справу американського втікача Едварда Сноудена — співробітника спецслужб США, якому дала притулок Москва. Після того Обама скасував свій візит до Москви, який мав пройти 3–4 вересня. А держсекретар США Джон Керрі не приїхав на зустріч G20.

Тож саміт G20 і в прямому, і в переносному значеннях відбувається на тлі пітерської прохолоди. Упродовж двох днів лідери країн «Великої двадцятки» обговорюють прогрес, досягнутий щодо фінансової ситуації, інші аспекти економічного розвитку, створення робочих місць і стимулювання інвестицій, ну й, звісно, загострення конфліктів у Сирії й на Близькому Сході загалом.

Відомо, що на одному із засідань має виступити генсек ООН Пан Кі Мун, який торкнеться питання про цілі розвитку тисячоліття.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>