Фінанси і війна

05.09.2013

Сьогодні у Санкт–Петербурзі відкривається саміт «Великої двадцятки» (G–20) — лідерів 19 найбільш промислово розвинених країн світу та Євросоюзу. Президент Росії Володимир Путін не пошкодував ані грошей, ані зусиль, аби забезпечити максимальний комфорт його учасникам. Форум відбувається у Костянтинівському палаці на березі Фінської затоки, що дозволяє ідеально відгородитися від протестувальників–антиглобалістів, зазначає «Німецька хвиля».

Учасники «Великої двадцятки» постійно наголошують, що їхні саміти на найвищому рівні — а це буде вже восьмий — є не зовнішньополітичними, а передусім економічними форумами. І цього разу також у першу чергу заплановано підбити підсумки реформування фінансових ринків після світової кризи, яка почалася з банкрутства банку «Леман бразерз» у 2008 році.

Попри всі старання організаторів, учасникам саміту навряд чи вдасться уникнути гострих тем. Передусім — розмови про сирійський конфлікт, хоча це питання офіційно й не винесено на порядок денний. Навіть президент Росії Володимир Путін погодився з тим, що цю проблему слід обговорити. Водночас досі не зрозуміло, чи відбудеться в нього зустріч віч–на–віч з американським колегою Бараком Обамою. Відносини між Вашингтоном і Москвою відчутно охололи після скандалу навколо екс–співробітника американських спецслужб Едварда Сноудена, який видав секрети ЦРУ й отримав тимчасовий притулок у Росії.

На прес–конференції для російських та американських журналістів напередодні відкриття саміту Путін іще раз підтвердив свою позицію: «Згоду на застосування сили проти Сирії може надати лише Рада Безпеки ООН». Але несподівано додав, що Росія буде готова на рішучі дії проти Сирії, якщо буде надано незаперечні докази застосування хімічної зброї сирійською владою. За словами ВВП, застосування зброї масового враження, без сумніву, є злочином, але «всі пам’ятають» помилкові аргументи США перед інтервенцією до Іраку.

Тим часом комітет у закордонних справах Сенату США вже узгодив текст резолюції, яка санкціонує військову операцію в Сирії та встановлює часові обмеження воєнних дій: не більше 60 днів. Президент США має право подовжити війну ще на місяць лише за згодою Конгресу. Документ був розроблений спільно республіканцями і демократами, повідомляє «Франс–пресс».

Державний секретар Джон Керрі, виступаючи перед комітетом, спочатку не виключив можливості наземної операції США у Сирії, але пізніше виправився та сказав, що такий сценарій не входить до планів президента Обами: «Ми всі погоджуємося, що на сирійській землі не буде ноги американського солдата. Президент дав прозоро зрозуміти, що у нас немає наміру брати на себе відповідальність за громадянську війну у Сирії. Він просить лише про надання повноважень стримати та послабити здатність Башара Асада застосовувати хімічну зброю». Сенат мав проголосувати за резолюцію учора вночі за київським часом.

Тим часом президент Франції Франсуа Олланд заявив, що з нетерпінням чекає рішення Конгресу США про відповідь на хімічну атаку під Дамаском, бо його країна не піде на військові дії проти режиму Асада без підтримки.

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Завтра Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен візьме участь у неформальній зустрічі міністрів оборони країн–членів Євросоюзу у Вільнюсі. Її головна тема — сирійська проблема. Расмуссен уже заявив, що «військова операція в Сирії в разі її здійснення буде короткою і обмеженою». І додав, що НАТО слугує майданчиком для консультацій із сирійської проблеми та забезпечує протиповітряний захист Туреччини, розмістивши на на її кордоні з Сирією системи «Патріот–3». «Іншої ролі Альянсу в цьому конфлікті я не бачу», — наголосив Расмуссен, додавши, що окремі держави–члени НАТО можуть вдаватися до самостійних дій у відповідь на застосування в Сирії хімічної зброї 21 серпня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>