НОВИНИ ПЛЮС

05.09.2013

Теракти в Іраку

У результаті серії з 11 вибухів у шиїтських передмістях Багдада позавчора загинуло не менше 50 людей, поранено ще близько 100 осіб. Вибухові пристрої були закладені в магазині з морозивом, на ринках і в мечетях. Відповідальність за напади ніхто на себе не взяв, однак подібні атаки, спрямовані проти шиїтів, зазвичай здійснює «Аль–Каїда».

Диверсія у Венесуелі

Майже половина Венесуели, включаючи столицю Каракас, залишилася без електроенергії внаслідок великої аварії в національній енергомережі. Президент Ніколас Мадуро назвав її актом саботажу й «репетицією перевороту, спрямованого проти народу», поклавши провину на «фашистські праві угруповання», якими «керують з Півночі».

У Каракасі через вимкнення світлофорів на дорогах виникли великі затори, частково припинявся рух поїздів метро. «Блекаут» у 12 із 23 штатів тривав чотири години, після чого електропостачання почали поетапно відновлювати.

Справа «Вікілікс»

Інформатор організації «Вікілікс» Бредлі Меннінг, засуджений у США військовим судом до 35 років тюремного ув’язнення за скоєння низки злочинів, зокрема за шпигунство і крадіжку держвласності, звернувся до президента США Барака Обами з проханням про помилування.

Нагадаємо, Менніг передав «Вікілікс» понад 700 тисяч військових і дипломатичних документів, а також відеофайли, що стосуються військової операції США в Іраку в 2009–2010 роках. Це стало найбільшим витоком секретної інформації в історії США.

Катування в Китаї

У Китаї опубліковано результати розслідування смерті головного інженера держкомпанії, який перебував під слідством за підозрою в корупції. З’ясувалося, що Юй Ційї загинув, захлинувшись водою під час катування. Китайська влада веде розслідування стосовно шести осіб, причетних до смерті Ційї. П’ятеро з них є членами партійного дисциплінарного комітету, шостий — співробітником прокуратури. За даними слідства, в ході допиту вони неодноразово занурювали Юйя головою у відро з крижаною водою, вимагаючи зізнань.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>