НОВИНИ ПЛЮС

04.09.2013

Кількість біженців із Сирії перевищила 2 млн.

Агенція ООН у справах біженців повідомила, що кількість сирійських біженців, змушених залишити країну через конфлікт, перевищила два мільйони. Лише за останні три місяці з країни втекло півмільйона людей. Найбільша кількість біженців (716 тис.) осіла в Лівані, хоча він є найменшим із сусідів Сирії — на шість ліванців у країні припадає один сирієць. Понад півмільйона сирійців утекло до Йорданії, 460 тис. — до Туреччини, далі йдуть Ірак (168 тис.) та Єгипет (110 тис.). Такий наплив біженців є «величезним тягарем для інфраструктури, економіки й суспільства» цих країн, зазначила агенція у справах біженців ООН, і ще раз закликала надати їм міжнародну підтримку, аби допомогти впоратися з кризою. Водночас у межах самої Сирії кількість вимушено переміщених осіб сягає 4,25 млн.

Ліквідація витоку радіації на АЕС «Фукусіма»

Уряд Японії вчора пообіцяв виділити понад 50 млрд. єн (приблизно 500 млн. доларів) для усунення витоку радіації та знезараження води на АЕС «Фукусіма». Планується заморозити ґрунт під пошкодженим реактором, щоб зупинити витік зараженої води, відкачати її і збудувати нову систему очищення.

Суд над екс–президентом Аргентини

Колишній президент Аргентини Карлос Менем, раніше засуджений до семи років ув’язнення за продаж зброї в охоплені міжнародним ембарго країни світу, знову постав перед судом. Цього разу його звинувачують у поданні неправдивої декларації про доходи за 2000 рік. У ній Менем приховав існування чотирьох банківських рахунків, двох об’єктів нерухомості, двох літаків, двох автомобілів та акцій телекомунікаційних компаній. Один із рахунків на суму 6 млн. доларів був відкритий у Ліхтенштейні 1990 року, коли Менем ще був президентом. У разі доведення вини, 83–річному сенатору Менему загрожують додаткові шість років в’язниці.

Колишні турецькі генерали знову на лаві підсудних

У Туреччині розпочався суд на 103 військовими, яких звинувачують в організації державного перевороту 16 років тому. Тоді у відставку був змушений піти проісламістський уряд Неджеметтіна Ербакана — політичного наставника чинного прем’єра Реджепа Ердогана. Найвпливовіша фігура на лаві підсудних — екс–командувач армії Ісмаїл Хаккі Карадаї. 81–річному генералу та його соратникам загрожує довічне ув’язнення. Судовий процес, який може затягнутися на кілька місяців, викликав протести прихильників світських партій. Вони звинувачують уряд Ердогана у розправі над опонентами.

Події 1997 року увійшли в історію як «постмодерністський путч». Переворот був безкровним: отримавши ультиматум військових, уряд пішов у відставку.

«Майкрософт» поглинає «Нокію»

Американська компанія Microsoft погодилася купити підрозділ фінського концерну «Нокія» з виробництва мобільних телефонів за 5,4 млрд. євро (7,2 млрд. доларів). У межах цієї угоди «Нокія» передасть «Майкрософту» свої патенти на навігаційні послуги. У спільному прес–релізі дві компанії оголосили, що завершення угоди очікується на початку наступного року, коли у «Майкрософт» увійдуть 32 тисячі співробітників «Нокії». Потреба такої угоди пояснюється тим, що «Нокія» не витримала конкуренції із «Самсунгом» та «Еппл», а «Майкрософт» із запізненням вийшла на ринок мобільних пристроїв. Вартість цінних паперів «Нокії» вчора, після оголошення про угоду, підскочила на фінській фондовій біржі на 4%, що є абсолютним рекордом приросту за всю історію компанії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>