Союз «Спартака» та інші єврогальма

04.09.2013
Союз «Спартака» та інші єврогальма

Перший секретар ЦК Компартії, народний депутат Петро Симоненко позавчора повідомив Центральну виборчу комісію, що 8 вересня відбудуться «збори щодо призначення всеукраїнського референдуму про входження України до Митного союзу». Це може бути перший крок із того переліку заходів, які вимагає для проведення референдуму новий закон. Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера уточнив, що анонсовані комуністами на неділю збори громадян мають відбутися об 11–й годині на стадіоні «Спартак» у Києві. Щоб засвідчити їх легітимність, на зборах мав би бути присутній представник ЦВК.

Однак позавчора ж увечері стало відомо, що Окружний адміністративний суд Києва заборонив Компартії «організовувати та проводити збори щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою стосовно вступу (приєднання) України до Митного союзу». Про це поінформувала прес–служба Європейської партії України, голова якої — нардеп Микола Катеринчук — і звернувся до суду, аби загальмувати ініціативу «червоних». За повідомленням ЄПУ, ухвалою суду також заборонено Центрвиборчкому направляти свого представника на збори громадян щодо ініціювання «союзного» референдуму.

Іншою ухвалою Окружний адмінсуд відкрив провадження у цій справі та призначив попереднє судове засідання на 13 вересня.

Коментуючи для «УМ» цю колізію, заступник голови ЦВК Андрій Магера сказав: «Ухвалу суду прийнято в порядку забезпечення позову. Наскільки я розумію, розгляд судової справи надалі триватиме, і яким буде остаточне рішення, сказати важко.

На даному етапі є заборона як для партії проводити збори, так і для ЦВК — направляти на ці збори свого представника».

«Референдумний процес — досить тривалий і громіздкий, і треба послідовно проходити всі стадії. Тож говорити про те, чи будуть друга й третя, не пройшовши першої, дуже важко. Власне, ми ще навіть не знаємо, яке питання, тобто в якому вигляді, буде винесено на референдум — його мають сформулювати саме на зборах», — зауважив Андрій Магера.

Водночас лідер Комуністичної партії Петро Симоненко налаштований рішуче. Оточений журналістами в кулуарах Верховної Ради, він учора заявив: «Я думаю, я вас порадую... Я думаю, що ми 8–го числа проведемо збори. Ну і вас потім уже поінформуємо». Керівник фракції КПУ вважає, що, проводячи збори на «Спартаку» всупереч забороні суду, його партія не порушуватиме закони. А закон про референдум в Україні «недолугий і погано захищає інтереси простих людей», каже Симоненко.

Що ж до головної мети своєї акції — то лідер комуністів нічого не приховує: він прагне зупинити процес євроінтеграції. «Ми, починаючи 8 вересня цю процедуру, відповідно до закону, розрахували, що зможемо закінчити збір підписів [за проведення референдуму] десь 28–29 жовтня. Тобто за місяць до проведення саміту [«Східного партнерства», на якому планується підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС»]. Таким чином, буде можливість від імені громадян України, які візьмуть участь у зборі підписів, вимагати від влади, щоб вона відтермінувала підписання Угоди про асоціацію», — сказав Симоненко.

«Я зараз не агітую ні за Європейський Союз, ні за Митний союз. Я кажу, що треба захистити право громадян на вибір. Вони прийдуть і самі оберуть: за Митний союз — проголосують за Митний союз, за Європейський Союз — проголосують за Європейський Союз», — зазначає лідер КПУ.

Водночас опитані «УМ» політологи сходяться на думці, що такий референдум може відбутися лише в тому разі, якщо до його ідеї прихильно ставиться Банкова. Адже закон про всеукраїнський референдум виписано так, що на всіх етапах забезпечення проведення плебісциту можливе лише за участі органів виконавчої влади — як у центрі, так і на місцях. Нагадаємо, днями в інтерв’ю центральним телеканалам Президент Віктор Янукович говорив про те, що сам народ (на референдумі) має визначитися з вибором — ЄС чи Митний союз із Росією. Однак Симоненко висував свою ідею з цього приводу ще в серпні, і є деякі сумніви, чи мають вони одне й те саме всенародне опитування. Адже лідер КПУ не приховує, що хоче винести на голосування лише одне питання — про Митний союз — і таким чином заблокувати процес євроінтеграції. Тоді як Янукович зараз однозначно рухається в напрямі підписання Угоди про асоціацію з ЄС, маючи в цьому і репутаційний, і матеріальний інтерес.

ІНШИЙ ГРАВЕЦЬ

Медведчук наразі мовчить

Досі найбільшим прихильником ідеї референдуму як механізму «керування країною щодня», а також найбільшим інтегратором України в Митний союз показував себе кум Путіна Віктор Медведчук. Однак наразі Центрвиборчком, за словами Андрія Магери, не отримував iз боку Медведчука жодних сигналів щодо організації всеукраїнського референдуму за чи проти союзу з Росією або ЄС.